Wijze lessen doen wrat en wipneus verdwijnen

Scene uit de film Nanny McPhee and the Big Bang (2010) Nanny McPhee (Emma Thompson) with her lantern. Foto: Universal Pictures

Nanny McPhee and the Big Bang

Regie: Susanna White. Met: Emma Thompson, Maggie Gyllenhaal, Maggie Smith. In: 100 bioscopen. ***

Net nu de musical Mary Poppins weer met veel succes wordt opgevoerd, keert ook een andere gouvernante terug: Nanny McPhee. Vier jaar geleden speelde Emma Thompson haar en nu beleeft ze een tweede avontuur die zowel in een nagesynchroniseerde als in de originele versie te zien is. Evenals Mary Poppins beschikt Nanny McPhee over magische krachten. Ze mag dan veel lelijker zijn dan Mary Poppins, elke keer als de koters die ze onder haar hoede neemt een wijze les leren, verdwijnt er een van haar karakteristieke en zeer in het oog springende kenmerken: een wrat met een haar erin, een wipneus of een Theo & Thea-tand.

In Nanny McPhee and the Big Bang komt ze terecht op de boerderij van mevrouw Green. Haar man vecht in de oorlog en haar drie kinderen maken er een zootje van. Het wordt nog erger als een zeer aanstellerig neefje en nichtje komen logeren. Door hun verwende houding krijgen ze meteen ruzie met het kroost van mevrouw Green.

Het eerste deel van de film is nogal flauw en wisselvallig, maar met de komst van Nanny krijgt de film vertrouwen in zijn eigen toon en wordt het aangenaam om naar de avonturen van het hele gezin te kijken. In het laatste deel zit ook een leuke gastrol van Ralph Fiennes als een generaal die vergeten is hoe van zijn zoontje te houden.

André Waardenburg

    • André Waardenburg