Wetenschap kort

Vroege mens liep net zoals moderne mens

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. De vroege mensachtige die 3,6 miljoen jaar geleden door de vulkanische as in Laetoli (Oost-Afrika) wandelde, liep net als de moderne mens met gestrekte benen en niet met kromme knieën zoals chimpansees rechtoplopen. Dit blijkt uit een analyse in het internettijdschrift PloS One van gisteren. Daarbij liepen mensen op verschillende manier door een bak met nat zand. De consistentie van het materiaal en ook de hellingshoek zijn vergelijkbaar met Laetoli 3,6 miljoen jaar geleden. Net als door moderne mensen werd door de mensachtigen toen ongeveer even veel druk op de hiel als op de tenen uitgeoefend. Lopen met kromme knieën leidde onder deze omstandigheden tot een veel grotere druk op de tenen. Het onderzoek betekent dat de voorouder (Australopithicus afarensis ) ‘moderner’ liep dan vaak wordt gedacht.

Octopussen zijn klaar voor HD-televisie

Door een onzer redacteuren

rotterdam. Octopussen zien veel in highdefinition-televisie. Die omarming van nieuwe techniek betekent een doorbraak voor gedragsonderzoek. Octopussen reageerden eerder niet op videobeelden, zoals van soortgenoten die met kleuren communiceren, of beelden van roofdieren. Maar nu blijkt experimenteel onderzoek hiermee wel mogelijk: HDTV overtuigt hen. Waarschijnlijk komt dat niet alleen door de hogere resolutie, maar ook door het horizontaal en verticaal beeldschrijven tegelijk. Er zijn andere diersoorten die niets zien in de ouderwetse beeldbuis, vaak doordat ze sneller en preciezer dan wij beeld analyseren. Misschien blijken ook zij HD Ready. Biologen van de Macquarie University in de Australische stad Sydney deden de ontdekking bij het voorbereiden van onderzoek naar octopus-persoonlijkheden (The Journal of Expertimental Biology, online maart).