Weerman van het scherm naar de cel

De weerman van de Duitse publieke tv-zender ARD, Jörg Kachelmann, is plotseling van het scherm verdwenen. Hij zit in een cel in Mannheim, wegens verdenking van verkrachting van zijn ex-vriendin. Met de tv-carrière van de populaire Kachelmann is het voorlopig gedaan. Door de boulevardpers is hij veroordeeld nog voordat de zaak goed en wel is onderzocht.

De 51-jarige meteoroloog werd onlangs gearresteerd, net na zijn terugkomst uit Vancouver waar hij dagelijks de weerberichten over de Olympische Winterspelen had verzorgd. Hij deed dat met de voor hem kenmerkende mengeling van grondige informatie en joviale losheid: altijd een grap na het weerpraatje, het liefst vanuit een bijzondere locatie.

Kachelmann wordt er door zijn ex-vriendin van beschuldigd haar te hebben verkracht. Omdat hij een ‘Promi’ is, een bekende Duitser, blijft zoiets niet geheim. De boulevardpers heeft zich massaal op de zaak gestort. Het niet onbelangrijke feit dat nog helemaal niets is bewezen – Kachelmann zit slechts in preventieve hechtenis – is verloren gegaan in krantenkoppen van chocoladelettergrootte.

Kachelmanns werkgever, de ARD, is ongeveer het enige Duitse medium dat nog niet over de kwestie heeft bericht. Althans niet in de serieuze nieuwsprogramma’s Tagesschau en Tagesthemen, de uitzendingen waarin de weerman optrad. Uit discretie. „Het gaat hier om een verdachte. Niets meer en niets minder”, aldus de omroep. In het ARD-boulevardprogramma Brisant is het wel aan de orde gekomen.

Video ARD-programma Brisant op nrc.nl/buitenland