Voorkeur Radio, televisie en internet

actualiteiten

EénVandaag. Gesprek met de cosmetisch arts Rock G. die door diverse vrouwen verantwoordelijk wordt gehouden voor een mislukte borstvergroting. Het Medische Tuchtcollege bekijkt of G. uit zijn ambt moet worden gezet, het OM kijkt of er bewijs is voor een strafzaak tegen hem. Rock G. vindt dat plastisch chirurgen een lastercampagne tegen hem voeren. Ned.1, 18.15-18.40u.

Netwerk. Reportage over het bisdom Utrecht dat 320 kerken heeft samengevoegd tot 50 parochies. De kerkganger mist de eigen dorpspastoor. Ned.2, 20.25-20.55u.

Nova/Den Haag vandaag. Nout Wellink over het jaarverslag van De Nederlandse Bank, de politieke barometer, Gerd Leers in Noord-Brabant en Limburg populair als beoogd lijsttrekker van het CDA. Ned.2, 22.15-22.50u.

praatprogramma

De wereld draait door. De jarige tekenaar Peter van Straaten is te gast. Hij is 75 jaar geworden. Operazanger en presentator Ernst Daniël Smid coachte zangeres Do en rapper Lange Frans die hun geleerde technieken live ten gehore brengen. Ook muziek van Valerius. Tafeldame is Halina Reijn. Ned.3, 19.30-20.19u.

informatief

Nieuwslicht. Populair wetenschappelijk programma. Voor het medicijn tegen ADHD ritalin schreven artsen en psychiaters vorig jaar 860.000 recepten uit. Ritalin wordt ook gebruikt als drug in het uitgaansleven en als concentratiemiddel bij studie. Presentator Menno Bentveld slikt het middel dat zowel stimulerend als kalmerend kan werken. Ned.3, 20.55-21.25u.

Andere tijden: Joseph Luns: on-Nederlandse diplomaat. Luns was negentien jaar lang minister van Buitenlandse Zaken. Een flink deel van die periode was hij ook nog de populairste politicus van Nederland. Een portret van een rooms-katholiek politicus, zoon van een schrijver/kunstenaar, die van 1971 tot 1984 secretaris-generaal van de NAVO was. Een man die hield van de camera toen dat voor een politicus ‘bepaaldelijk’ nog niet zo gewoon was. Ned.2, 21.35-22.00u.

amusement

Comedy Corner. Nederlandse komieken praten over humor aan de hand van zelfgekozen fragmenten. Gasten: Sara Kroos en Jan Jaap van der Wal met onder meer The Roast en de sketch Don’t Mention the War uit Fawlty Towers. Presentatie door Frank Evenblij en Léon Happé. Ned.3, 22.00 22.30u.

documentaire

Pray the devil back to hell. Een groep Liberiaanse vrouwen bond bij de bloedige burgeroorlog aldaar rond 2003 de strijd aan met de gewelddadige krijgsheren en het corrupte regime van Charles Taylor. De vrouwen, christenen en moslims, eisten een einde aan de gevechten en demonstreerden bij aanvankelijk mislukte vredesbesprekingen. Hun acties leidden mede tot het vertrek van Charles Taylor en de verkiezing van het eerste vrouwelijke staatshoofd in Afrika, Ellen Johnson Sirleaf. Ned.2, 22.50-0.00u.

Iron ladies of Liberia. Documentaire. Na een burgeroorlog van bijna twintig jaar waait er een democratische wind in Liberia en sinds 2006 is Ellen Johnson Sirleaf beëdigd president van Liberia. De 66-jarige econoom was eerder minister van Financiën. De vraag is of ze een blijvende democratie weet op te bouwen in Liberia en vrede weet te brengen in een verwoest land. Ned.2, 23.00-23.55u.

sport

KNVB Beker: Go Ahead Eagles-Ajax. Na korte voorbeschouwing vanaf 20.45u. een rechtstreeks verslag van de wedstrijd in de halve finales van het nationale bekertoernooi. RTL 7, 20.30-23.00u.