Victor Muller brengt belang in Spyker terug

Bestuursvoorzitter Victor Muller van Spyker heeft zijn belang in de autofabrikant teruggebracht tot onder de 30 procent. Dat heeft Spyker gisteren bekendgemaakt. Muller voorkomt daarmee dat hij een bod op heel Spyker moet uitbrengen.

Muller brengt een belang van 7,5 procent in Spyker onder in een op Cyprus gevestigd vehikel waarin hij zelf geen aandeelhouder of bestuurder is. Hij kan de aandelen, die beursgenoteerd zijn, op elk gewenst moment terugkopen tegen de prijs die het vehikel, Dorwing Solution Limited, er nu voor betaalt. Als het aandeel Spyker in de tussentijd is gestegen, is de koerswinst voor Muller.

Door de transactie verlaagt Muller zijn belang in Spyker van 34,3 naar 26,8 procent. Mullers belang steeg nadat hij het belang in Spyker van de Russische investeerder Vladmir Antonov overnam. De Amerikaanse autofabrikant General Motors stelde het vertrek van Antonov als aandeelhouder als voorwaarde aan het verkopen van de Zweedse autoprodecent Saab aan Spyker. Antonov had voor die overname een belang van 29,9 procent in Spyker.

Spyker kocht Saab vorige maand van GM en betaalde 74 miljoen dollar contant. Daarnaast heeft GM voor nog eens 326 miljoen dollar aan preferente aandelen Spyker gekregen. De afspraak is dat Spyker die aandelen eind 2016 moet kopen.

Saab is deze week weer gestart met het produceren van auto’s, nadat de productie anderhalve maand had stilgelegen.