Verhalen vertellen in het huis van de beul

De voormalige commandantswoning op het terrein van kamp Westerbork wordt dit jaar voor 200.000 euro opgeknapt. Na renovatie zullen in de houten villa culturele activiteiten plaatsvinden. Dat maakte Dirk Mulder, directeur van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork, gisteren bekend.

Ook het Herinneringscentrum en de rest van het kamp worden onder handen genomen. Vier of vijf (delen van) oude authentieke barakken worden op hun oorspronkelijke plek geplaatst. Het geasfalteerde fietspad, dat nu dwars over het terrein loopt, verdwijnt en wordt vervangen door een pad met puin, zoals het er in de oorlog ook uitzag. Er is in totaal tussen de 10 en 20 miljoen euro voor de aanpassingen nodig.

Voor een nieuwe bestemming van de commandantswoning schreef het Herinneringscentrum een prijsvraag uit. Een van de plannen die werden goedgekeurd, is een wekelijkse uitzending van ‘Radio Westerbork’. Het idee is afkomstig van Paul Alexander (42) en zijn zus Toula Alexander (50). Hun vader zat tijdens de bezetting gevangen in het kamp, maar wist aan transport te ontkomen. „In het huis van de beul kunnen mensen hun impressies geven en hun verhaal vertellen”, zegt Paul Alexander.

Ook twee andere ideeën worden uitgevoerd. Een kunstenaar ontmoet in de woning willekeurig uitgenodigde gasten en er zullen theater- en dansvoorstellingen plaatsvinden.

Het huis op het kampterrein werd in 1939 gebouwd als dienstwoning voor de directeur van het toenmalige vluchtelingenkamp, waar uit nazi-Duitsland gevluchte Joden werden opgevangen. Tussen 1942 en 1945 bewoonde commandant Albert Gemmeker de villa. Vanuit Westerbork werden in die jaren 102.000 mensen getransporteerd naar de vernietigingskampen. Volgens directeur Mulder is de woning dringend aan onderhoud toe. Het dak lekt en het hout, waar vocht in is getrokken, is gedeeltelijk weggerot.