Twitterpasta

‘Als je coûte que coûte van je eigen tijd wilt zijn, kun je wel aan de gang blijven.” Wijzer woorden dan deze, opgetekend uit de mond van kunstschilder Kees Bol, hoorde ik zelden. Waarschijnlijk moet je stokoud zijn voor dit soort inzichten, want hoewel kleinzoon Bol – hier ook wel figurerend als vriend G – mij geregeld herinnert aan het levensmotto van zijn opa, stink ik er telkens weer in.

Zo twitter ik dus sinds kort. En ik vind het nog lollig ook, al blijft het een raar idee om zomaar aan de hele wereld te laten weten wat je iedere dag eet. ‘t Kost ook schrikbarend veel tijd trouwens. Of is dat een fase waar elke twitterdebutant even doorheen moet? Houd je na een paar weken vanzelf op met elk kwartier checken of er nieuwe tweets zijn en of je er nog een follower bij hebt? Ik hoop het maar, want dan kan ik tenminste weer gewoon aan het werk.

Puur uit zelfbehoud follow ik zelf nog maar een paar mensen. Zoals Mark Bittman en Amanda Hesser, beiden kookschrijvers voor The New York Times. David Lebovitz, een Amerikaan in Parijs met een verrukkelijk blog over eten. Volkskrant-collega Sylvia Witteman, net als ik nieuw in twitterland. En Meneer Wateetons, mijn stand-in van een paar weken geleden, die ook in 140 tekens heel grappig blijkt te zijn.

Allemaal reuze-interessante mensen om te volgen. Ze gooien alleen mijn dagindeling nogal in de war. Want wanneer, tussen dat getwitter en je werk, word je precies geacht boodschappen te doen en te koken?

Afgelopen maandag bleek ik na een lange twitterdag zo goed als niets in huis te hebben. Twee doosjes bimi om drie hongerige huisgenoten te voederen. Dat werd een razendsnelle pasta, die tot mijn opluchting zeer eetbaar bleek. Nu ontbreekt het alleen nog aan een iPhone, zodat ik al twitterend naar de supermarkt kan. Ik zie opa Bol al mismoedig zijn hoofd schudden.

Voor 4 personen:

300 – 350 gram pasta

400 gram bimi

4 eetlepels extra vergine olijfolie

2 teentjes knoflook, fijngehakt

6 ansjovisjes, fijngesneden

½ theelepel chilivlokken

1 flinke theelepel venkelzaad

een handje pijnboompitten

Kook de pasta volgens de instructies op de verpakking. Stoom de bimi in 4 minuten beetgaar (dat kan eventueel, wel zo efficiënt, boven de pastapan). Verhit de olijfolie in een grote koekenpan en fruit hierin zachtjes de knoflook, ansjovis, chilivlokken en het venkelzaad. De ansjovis moet als het ware smelten in de olie. Rooster de pijnboompitten in een apart pannetje lichtbruin. Doe vervolgens eerst de uitgelekte bimi bij de ansjovisolie en bak een minuut mee. Voeg dan de pasta toe, samen met een scheutje van het pastakookwater. Schep alles nog even om en serveer bestrooid met pijnboompitten.

Praat mee over de lentekeuken op www.nrcnext.nl/koken. Op nrc.tv maakt Janneke rogvleugel met kappertjesboter.

    • Janneke Vreugdenhil