Trainer Been knuffelt en kust Makaay

Feyenoord 2 FC Twente 1

Ruststand 0-1. 42. Ruiz 0-1, 53. Van Bronckhorst 1-1, 84. Makaay 2-1. Scheidsrechter: Bossen. Toeschouwers: 45.000.

Trainer Steve McClaren van FC Twente vermoedde dat de afloop van de KNVB-bekerwedstrijd tegen Feyenoord in de sterren stond geschreven. Aanvaller Roy Makaay (35), zaterdag nog fel bekritiseerd door trainer Mario Been en op de reservebank gezet ten faveure van de Luc Castaignos (17), schoot de ploeg uit Rotterdam als invaller naar de finale van de KNVB-beker.

Been herhaalde na de gestaakte competitiewedstrijd tegen Vitesse de kritiek die hij het hele seizoen al uit op Makaay. De trainer vindt de aanvaller te onzichtbaar in balbezit en te gemakzuchtig in verdedigend opzicht en kiest liever voor Jon Dahl Tomasson of Sekou Cissé. Onbedoeld benoemde Been juist de kracht van de 43-voudig international. Bij Vitesse, Tenerife, Deportivo La Coruña en Bayern München wachtte Makaay desnoods negentig minuten op het momentum, geholpen door een feilloos gevoel voor timing en diepte. Hij werd er topscorer mee van Spanje en Europa en verdiende in Duitsland met zijn geveinsde afwezigheid de bijnaam Das Phantom.

Zonder Makaay werd Feyenoord in de eerste helft overklast door eredivisiekoploper FC Twente. De ploeg van McClaren kon zichzelf bij rust alleen verwijten niet vaker te hebben gescoord dan het doelpunt van uitblinker Bryan Ruiz. In de rust hamerde Been op meer strijd en bracht Makaay in voor Diego Biseswar. De ervaren spits nam de onwennige Castaignos bij de hand, waarna FC Twente werd teruggedrongen. Eerst maakte Giovanni van Bronckhorst gelijk na een handige pass van Makaay en in de slotfase schoot de spits zelf koelbloedig raak.

„Ik heb Roy even stevig vastgehouden en gekust op zijn voorhoofd”, zei Been, die deed alsof hij nooit het geduld met Makaay had verloren. „Zelf heb ik hem nooit afgeschreven, dat heeft de pers gedaan. Ik was voor de wedstrijd nog wel boos op hem, omdat hij mij versloeg met driebanden.”

Vraag ploeggenoten wat ze van Makaay vinden en ontzag klinkt voor zijn loopbaan en voetbalinstinct. „Het is net alsof het zo moest zijn vanavond”, zei aanvoerder Van Bronckhorst na het bereiken van de finale in de eigen Kuip, tegen Ajax of Go Ahead Eagles (vanavond 20.45 uur). „Roy heeft deze week wat kritiek gekregen, maar hij wil alleen op het veld reageren. Ik ken hem lang en zie dat het iets is dat hem pijn doet, maar hij uit het niet. Dat is zijn manier hiermee om te gaan.”

„We hadden vanavond meteen meer dreiging toen Roy naast Castaignos kwam te spelen”, vond verdediger Ron Vlaar. „Elke keer als hij in de ploeg komt, zie ik angst ontstaan bij de tegenstander. Ze kennen zijn staat van dienst. Hij had vanavond wat loopacties waaraan je kunt zien dat hij het nog steeds kan. Roy laat zich nooit uit over de kritiek, maar ik kan me voorstellen dat het wel eens kookt. Dit is de ultieme revanche, ook op zichzelf.”

„Wat er over hem wordt gezegd, doet hem niet veel”, stelde middenvelder Leroy Fer, die Makaay de kans bood te scoren. „Hij had een meningsverschil met de trainer, dat komt wel eens voor in het harde profvoetbal. Zo’n kans als vanavond moet je hem gewoon niet geven. Ook na afloop is hij zo koel. Ik zou bij zo’n doelpunt helemaal gek worden. Hij gaat rustig in de kleedkamer zitten en zegt: ik zie jullie morgen jongens.”

Castaignos was na het laatste fluitsignaal in de kolkende Kuip het snelst bij Makaay. „Roy zei vooraf tegen me: succes jongen, doe je best”, vertelde de tiener, nog zonder clubkostuum. „Ik was blij toen hij in het veld kwam. Hij hielp me de verdedigers van FC Twente onder druk te zetten. Douglas en Peter Wisgerhof zijn echt beesten, ik had het zwaar in mijn eentje. Na afloop ben ik naar Roy gerend. Hij riep alleen maar: finale, finale! Ik kan echt veel van hem leren, vooral kleine dingetjes in het schieten en vrijlopen. Ik kijk veel naar hem en hij legt veel uit.”

Makaay, die aan het einde van het seizoen vertrekt bij Feyenoord, reageerde zelf alleen tegenover een televisiecamera en gaf toe dat hij „een beetje geprikkeld” was geweest. „Ik houd mijn kritiek binnenskamers”, voegde hij toe. „FC Twente heeft ons in de eerste helft in leven gehouden. Na rust was het wachten op de gelijkmaker en hadden we meteen moeten doordrukken. De ballen vanaf de zijkant die ik zaterdag niet kreeg, kreeg ik nu wel. Ik ben ook amper moe. Ik had nog wel tien sprintjes kunnen trekken.”

    • Michiel Dekker