Stoel van Rietveld geveild

Een Zigstagstoel van Gerrit Rietveld is gisteren voor 43.000 euro verkocht op een veiling bij Christie’s in Amserdam. Het driedubbele van de verwachte opbrengst. Dat heeft het veilinghuis meegedeeld.

De koper was Frans Leidelmeijer, expert op het gebied van toegepast design uit de 20ste en 21ste eeuw, en bekend van het televisieprogramma Tussen kunst en kitsch. Leidelmeijer: „Deze uitvoering van de Zigzagstoel, een lage variant met armleuningen, komt niet vaak voor. Ik vind de vorm subliem, zeker van de zijkant. En Rietveld mag dan gezegd hebben dat zitten een ‘werkwoord’ is, dit ontwerp is gewoon comfortabel.”

Een ander veilingstuk dat driemaal de taxatiewaarde opbracht, was een met ivoor en parelmoer ingelegd ebbenhouten kabinet. Het werd aan een Europese verzamelaar verkocht voor 193.000 euro. Het meubel werd rond 1645 gemaakt door Herman Doomer. Deze ebbenhoutwerker was een grootheid in de Gouden Eeuw; Rembrandt bestelde bij hem niet alleen zijn lijsten, maar schilderde ook zijn portret.

De kast ziet er van buiten vrij zakelijk uit maar is van binnen rijk gedecoreerd met ingelegde afbeeldingen van vogels en plantenmotieven. De buitendeurtjes zijn van binnen versierd met een staande man en een vrouw. De vele verborgen laatjes boden plaats aan de kunstverzameling van rijke burgers. Vergelijkbare kasten gelden als topstukken in de collecties van onder meer Boijmans Van Beuningen en het Rijksmuseum.

In totaal verkocht Christie’s voor ruim 1,5 miljoen euro aan bieders van 41 nationaliteiten.