Sarkozy wil behoud landbouwsubsidies

President Sarkozy is „bereid tot een Europese crisis” om het gemeenschappelijke landbouwbeleid in stand te houden ter bescherming van Franse landbouwsubsidies.

Dat zei de Franse president gisteren bij zijn eerste reactie op de verkiezingsnederlaag van zijn partij UMP bij de regionale verkiezingen van afgelopen zondag. De aankondiging betekent een Franse koerswending in de aanloop tot Europese onderhandelingen over een verandering van het gemeenschappelijke landbouwbeleid (GLB), die in 2013 moet ingaan.

Onder aanvoering van het Verenigd Koninkrijk, Nederland en Denemarken stuurt een groep lidstaten aan op verdere liberalisering van het landbouwbeleid. Frankrijk behoort al jaren tot de grootste netto-ontvangers van het GLB. Jarenlang verzette president Chirac zich tegen liberaliseringen die Franse boeren inkomsten zouden kosten. Sarkozy erkende na zijn aantreden in 2007 dat een zekere aanpassing wel nodig is.

Maar na de stevige verkiezingsnederlaag van zijn kamp wil Sarkozy zijn electoraat terugwinnen met het oog op de presidentsverkiezingen over twee jaar. Onder hen zijn de boeren die de afgelopen jaren veel hebben geklaagd over teruglopende inkomsten.

Sarkozy is nu bereid naar hen te luisteren. Hij wees de crisis in de landbouw aan als „een factor van angst op het Franse platteland”. Hij pleit voor meer prijsregulering en invoering van protectionisme op Europese schaal.

Er is geen beleidsterrein dat zozeer door lidstaten is overgeheveld naar Europees niveau als landbouw, dat 45 procent van de Europese begroting (123 miljard euro) uitmaakt.