Saoedi-Arabië pakt 113 vermeende militanten

In Saoedi-Arabaië zijn 113 vermeende militanten opgepakt die banden zouden hebben met Al-Qaeda. Het Saoedische ministerie van Binnenlandse Zaken zei dat 58 Saoediërs en 55 buitenlanders van drie onafhankelijk opererende groepen plannen hadden om olie-installaties en veiligheidstroepen aan te vallen. De groepen hadden banden met de Jemenitische tak van Al-Qaeda, aldus een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Volgens analisten heeft de groep, Al-Qaeda-op-het-Arabisch-Schiereiland gebruikgemaakt van de wetteloosheid in Jemen om daar bases op te zetten. Een grote groep van ongeveer 101 verdachten, van wie 47 Saoediërs en anderen uit Jemen, Somalië, Eritrea en Bangladesh, was „gespecialiseerd in aanslagen op veiligheidspersoneel”, aldus de woordvoerder van het ministerie.

De twee andere groepen van in totaal twaalf verdachten werden beschreven als terroristische cellen. De politie heeft bij de arrestaties ook wapens, camera’s, documenten en computers buitgemaakt. „Het netwerk en de twee cellen wilden aanslagen plegen op olie-installaties in de Oostelijke Provincie en ze stonden op het punt om hun plannen uit te voeren”, zei de woordvoerder. „Elke cel wist niet van het bestaan van de anderen of van hun plannen af.”

Hij zei dat uit politieonderzoek was gebleken dat deze organisatie contacten onderhield met het Al-Qaeda-kantoor in Jemen. Al-Qaeda-op-het-Arabisch-Schiereiland is het regionale hoofdkantoor van de terreurgroep van Osama bin Laden. De groep kwam in januari tot stand uit een fusie uit noodzaak tussen de Saoedische Al-Qaeda, die haast was vermorzeld door het veiligheidsoffensief sinds 2003, en de Jemenitische tak.

De groep wordt geleid door een voormalige handlanger van Bin Laden, die heeft gezworen om olie-installaties, buitenlanders en veiligheidstroepen aan te vallen. Doel is om de Saoedische monarchie omver te werpen en een islamitisch kalifaat te stichten. (BBC)