Saoedi-Arabië arresteert 113 verdachten Al-Qaeda

Saoedi-Arabië heeft 113 militanten gearresteerd die banden onderhouden met terreurnetwerk Al-Qaeda. Twaalf arrestanten beraamden zelfmoordaanslagen op olie-installaties van ’s werelds grootste olieproducent. Dat heeft het Saoedische ministerie van Binnenlandse Zaken gisteren gemeld.

De arrestaties zijn volgens het ministerie verricht gedurende een periode van vijf maanden. Een groep van 101 verdachten was gespecialiseerd in het aanvallen van veiligheidskrachten. Twee aparte cellen van elk zes strijders planden zelfmoordaanslagen op olie-installaties, aldus het ministerie. De groepen zouden niet op de hoogte zijn geweest van elkaars operaties.

De arrestatiegolf voedt de zorg in Saoedi-Arabië over de dreiging van Al-Qaeda vanuit buurland Jemen. Naast 58 Saoediërs zijn 55 buitenlanders opgepakt, onder wie 52 Jemenieten. Volgens analisten gebruikt het terreurfiliaal Al-Qaeda-op-het-Arabisch-Schiereiland het instabiele Jemen als uitvalsbasis voor zijn activiteiten.

De Saoedische afdeling van Al-Qaeda werd in januari gedwongen tot een fusie met de Jemenitische tak van de terreurbeweging. Saoedi-Arabië treedt hard op tegen terroristen binnen zijn eigen grenzen sinds een serie aanslagen die begon in mei 2003. Het Jemenitische Al-Qaeda toonde in augustus vorig jaar zijn reikwijdte met een (mislukte) aanslag op de baas van het Saoedische anti-terreurprogramma. (Reuters, AP, BBC)