Refresco terug bij belegger van het eerste uur

Fruitsap- en frisdrankfabrikant Refresco staat niet langer te koop. Het bedrijf heeft private-equityinvesteerder 3i bereid gevonden opnieuw in het bedrijf te investeren. 3i verkocht het sapbedrijf uit Dordrecht in april 2006 aan een IJslands consortium. Dat raakte door de financiële crisis in IJsland zijn slagkracht kwijt, waardoor de groei van Refresco stagneerde. Het bedrijf zocht jarenlang naar een nieuwe investeerder.

Die is nu gevonden in de oude eigenaar 3i, die het bedrijf drie jaar lang in bezit had en door overnames in Europa flink uitbreidde. Investeringsmaatschappij 3i krijgt nu een belang van 20 procent en legt daarvoor 84 miljoen euro op tafel.

Het IJslandse consortium – onder leiding van beleggingsmaatschappij Stodir in combinatie met Kaupthing Bank en Vifilfell – wil nu niet langer uitstappen. Na de kapitaalinjectie verwatert hun belang in Refresco van 80 tot 62 procent. De IJslanders hebben met een nieuwe sterke partner aan boord weer geloof in hun investering.

In de afgelopen drie jaar zijn de omzet en winst van Refresco verdubbeld, vooral door autonome groei. De omzet over 2009 bedroeg 1,2 miljard euro. Dat 3i nu een minderheidsbelang neemt in Refresco betekent volgens een woordvoerder van 3i Benelux dat het private-equitybedrijf „heel veel vertrouwen” heeft in het management. Nadat 3i er in 2006 uitstapte, is er altijd contact gebleven. De grillige economie heeft de investeerder ervan weerhouden eerder toe te happen. „Maar bij 3i denken we nu dat in IJsland het ergste achter de rug is”, aldus de woordvoerder.

Refresco, Europees marktleider, wil nu verder uitbreiden.

    • Sander Voormolen