Politici VS bedreigd om steun zorgplan

Zeker tien Democraten in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden hebben politiebescherming aangeboden gekregen na bedreigingen en vandalisme vanwege de aangenomen zorgwet.

Een aantal Democratische partijkantoren is bekogeld met bakstenen. Afgevaardigde Bart Stupak, die het zorgplan steunde na de verzekering dat abortussen niet gesubsidieerd zouden worden, heeft doodsbedreigingen ontvangen. In de tuin van de broer van de Afgevaardigde Tom Perriello in Charlottesville, Virginia, bleek een gasslang doorgesneden.

De hervorming van de zorg, die 32 miljoen onverzekerden van een zorgverzekering moet voorzien, wordt fel bestreden door conservatieve, anti-overheidsgezinde activisten. De FBI en de politie van het Capitool hebben ruim honderd Democraten achter gesloten deuren gewezen op het veiligheidsrisico als ze komend weekeinde naar huis gaan voor het lentereces.

De Senaat is gisteren begonnen met een marathonstemming over een pakket wijzigingen in de zorgwet, die het Huis van Afgevaardigden afgelopen zondag samen met de zorgwet zelf al heeft aangenomen. Kort na middernacht hadden de Republikeinen, die tegen de zorgwet van president Obama zijn, 22 eigen amendementen ingediend. De Democraten, die in de Senaat een meerderheid hebben, hebben al deze voorstellen in zeven uur tijd weggestemd.

Tegen de zin van de Democraten in, zullen de wijzigingen na de Senaat nogmaals door het Huis moeten worden goedgekeurd. De reden is dat het pakket door twee procedurele onjuistheden, met betrekking tot beurzen voor studerende minima, alsnog gewijzigd moet worden. (AP)