Paus aanvaardt ontslag bisschop

Paus Benedictus XVI heeft gisteren het ontslag aanvaard van een Ierse bisschop vanwege het misbruikschandaal. Bisschop John Magee van Cloyne diende het verzoek in maart 2009 in naar aanleiding van een onderzoeksrapport uit 2008, waarin zijn bisdom nalatigheid in de zaak van twee pedofiele priesters werd verweten. Magee, die secretaris van drie pauzen is geweest, bood gisteren in een verklaring zijn excuses aan aan de slachtoffers van pedofiele priesters die in zijn 27 jaar als bisschop in zuidwest-Ierland de kerk dienden. „Degenen tegenover wie ik op welke manier dan ook tekortgeschoten ben, of die door nalatigheid van mijn kant geleden hebben, vraag ik om vergiffenis en excuses.” Onderzoek naar meer misbruik in Cloyne loopt nog. De paus bood de Ierse katholieken vorige week excuses aan voor het verhullen van de schandalen. Hij zei niets over de Duitse pastor Hellerman, die gisteren door een tweede slachtoffer is beschuldigd van misbruik dat waarschijnlijk plaatsvond in de tijd dat de huidige paus aartsbisschop van München. (AP)