op nrcnext.nl

Gluren via de bodyscanner

Plaatjes van de securityscanners op luchthavens zijn veilig en worden écht niet opgeslagen of verstuurd. Wel dus. In The Guardian staat dat een medewerker van luchthaven Heathrow een waarschuwing van de politie heeft gekregen omdat hij een foto nam van het beeld op de monitor van de securityscanner. Daar liep op dat moment, zonder dat ze zich van de foto bewust was, een vrouwelijke collega doorheen. Het slachtoffer zei, nogal dramatisch, tegen The Sun „totally traumatised” te zijn.

Met z’n allen in een zaaltje

Het onderhouden van 167.000 gevangenen wordt de Amerikaanse staat Californië te duur. Het penitentiaire systeem kost de staat 8 miljard dollar, zo’n 11 procent van het hele budget. Dat is meer dan wordt besteed aan hoger onderwijs. En de gevangenissen zitten overvol, zoals je kunt zien op de bijzondere fotoserie van The New York Times. Kijk hoe vijftig gevangen zij aan zij op stapelbedden slapen in een gymzaal.