Niet meer naar IJsland voor de stripteasetent

IJsland staat bekend als een liberaal land, maar het eiland heeft sinds gisteren een Europese primeur als het gaat om verboden: strippen is vanaf nu strafbaar in IJsland.

Gedachte achter de nieuwe wet is dat een werkgever niet mag profiteren van de naaktheid van zijn werknemers. Een van de initiatiefnemers, de sociaal-democraat Steinunn Valdis Oskarsdottir, toonde zich verheugd over het verbod. „Vrouwen die in stripclubs werken zijn in de meeste gevallen slachtoffers van mensenhandel en ander misbruik”, zei Oskarsdottir. „Ik heb 15 jaar ervaring in de sector en ik heb nog nooit een stripteaseuse ontmoet die dat werk vrijwillig doet.”

IJsland telde tot voor kort een paar nachtclubs waar werd gestript. Die werden voornamelijk door toeristen bezocht. Asgeir Davidsson, eigenaar van IJslands grootste stripclub Goldfinger, wil verzet aantekenen tegen de wet. „Ze verdenken ons van prostitutie en georganiseerde misdaad maar hebben nog nooit iets gevonden.” Voorlopig wil hij zijn vrouwen laten dansen met een string om. Want dan is het geen naakt. (AP)