Nederland kort

Q-koortspolikliniek Den Bosch bezwijkt onder hoge werkdruk

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Het laboratorium van het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch bezwijkt bijna onder de druk van het vele werk door de Q-koorts. Dat meldt de NOS op haar website. Dagelijks komen honderd mensen naar de Q-koortspoli voor een bloedtest. Door de grote hoeveelheid werk ontstaan vertragingen in de behandeling van patiënten. Daarnaast is een tijd lang de beste testmethode niet toegepast om tijd te winnen. Er melden zich veel mensen voor een Q-koortstest door de grotere bekendheid van de ziekte. Mensen vragen hun huisarts om een test omdat ze willen weten of dat vermeende griepje van vorig jaar niet toevallig toch Q-koorts was. Daarnaast zijn er dit jaar al veel nieuwe besmettingen geweest. Op 17 maart had het RIVM al 247 nieuwe besmettingen geteld. Vorig jaar waren er op hetzelfde moment 13 gevallen gemeld. Nu zijn het er dus bijna 20 keer zo veel.

Rectificaties / gerectificeerd

Correcties & aanvullingen

In het bericht Q-koortspoli bezwijkt onder werkdruk in de krant van 25 maart, pag. 8. staat dat er dagelijks 100 mensen naar de poli komen voor een bloedtest. Dat zijn er 20 per week. De reden dat de beste testmethode in de wintermaanden niet is toegepast, is dat er geen nieuwe q-koortsgevallen waren. Dat was niet om tijd te winnen.

Huizinga niet terug in Tweede Kamer

Den Haag. Tineke Huizinga (ChristenUnie) stelt zich niet kandidaat voor de Tweede Kamer bij de komende verkiezingen. Dat liet de demissionair minister van VROM gisteren weten. Tot de val van het kabinet eind februari was Huizinga staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat. Een nieuwe post voor haar partij in een volgend kabinet sluit ze niet uit. „Maar mocht dat aan de orde zijn, dan is dát het moment om dat serieus te overwegen.” Huizinga werd in 2002 als eerste vrouw voor de ChristenUnie in de Tweede Kamer gekozen. (ANP)

Herinrichtingsplan Westerbork gereed

Hooghalen. De plannen voor de grootschalige herinrichting van het terrein van het voormalige concentratiekamp Westerbork zijn klaar en zullen 15 miljoen euro kosten. Dat meldde directeur Dirk Mulder van het Herinneringscentrum gisteren. Om een beter beeld te geven van het kamp zoals het vroeger was, moeten negen oude barakken, die nu her en der in Nederland staan, weer terug geplaatst worden op het terrein. Ook komen er geluidspalen waardoor bezoekers verhalen van oud-kampgevangenen kunnen horen en het museum wordt uitgebreid. (ANP)

‘Pedojager’ mag geen flyers verspreiden

Utrecht. ‘Pedojager’ Chris Hölsken mag geen flyers verspreiden waarin hij bewoners waarschuwt voor de aanwezigheid van een veroordeelde kindermisbruiker in hun buurt. Dat heeft de rechter in Utrecht gisteren bepaald. Volgens de rechter werkt het flyeren eigenrichting in de hand. Hölsken ontkende verantwoordelijk te zijn voor de flyeractie in Geldermalsen, maar volgens de rechter is voldoende aannemelijk geworden dat Hölsken erachter zat. De flyers zijn begin februari verspreid in de woonomgeving van de man die het kort geding aanspande. (ANP)

Poederbrieven Venlo bevatten bakmeel

Venlo. De drie poederbrieven, die de afgelopen dagen in Velden zijn bezorgd, bevatten bakmeel. Ook zaten er dreigbrieven bij ingesloten, liet de politie gisteren weten. Ze onderzoekt nog wie de afzender kan zijn. (ANP)