Nederland & Europa kort

Europese Commissie wil snel nieuwe deal over delen bankdata

BRUSSEL. De Europese Commissie hoopt tegen de zomer een nieuwe overeenkomst met de Verenigde Staten te sluiten over de inzage in bankoverboekingen van Europese burgers en bedrijven, werd gisteren bekend. Een eerder akkoord van de EU met de VS werd afgekeurd door het Europees Parlement, dat vond de privacybescherming onvoldoende gewaarborgd en wilde meer duidelijkheid over wat er met de gegevens gebeurt. De VS zeggen de informatie nodig te hebben voor terrorismebestrijding. Ze willen inzicht in de geldstromen waarmee terreuraanslagen worden gefinancierd. De Europese Commissie zal in de nieuwe besprekingen met de Amerikanen inzetten op „de grootst mogelijke bescherming van de persoonsgegevens van EU-burgers”, zei eurocommissaris Cecilia Malmström gisteren. (ANP)

Voorstel stroomlijnen echtscheidingsrecht

BRUSSEL. De Europese Commissie heeft gisteren een wet voorgesteld die echtgenoten in internationale huwelijken bij een scheiding de mogelijkheid biedt te kiezen van welk land het recht van toepassing is op hun echtscheiding. Het voorstel komt van tien EU-lidstaten, waaronder Frankrijk, Griekenland en Italië. Echtparen die willen scheiden, kunnen volgens het voorstel binnen die tien landen zelf kiezen welk recht van toepassing is. Voorwaarde is dat een van de echtgenoten een band met dat land heeft. Indien partijen het niet eens worden, zouden de rechters in de tien landen op dezelfde manier moeten bepalen van welk land het recht wordt toegepast. (ANP)

‘Sprekende’ auto’s voor meer veiligheid

BRUSSEL. Rond Schiphol namen gisteren voor het eerst in Europa ‘pratende’ auto’s aan het normale verkeer deel. De voertuigen kunnen dankzij ICT-techniek communiceren met elkaar en met de weginfrastructuur, zoals verkeerssignalen en lichten. De bestuurders worden zo attent gemaakt op eventuele verborgen gevaren. Eurocommissaris Neelie Kroes (Digitale Agenda, VVD) maakte dat gisteren bekend. Volgens haar kunnen communicerende auto’s bijdragen tot „een veilige en intelligente mobiliteit in Europa”. (ANP)

Waarschuwingen om overschrijding tekort

BRUSSEL. De Europese Commissie heeft gisteren een aantal lidstaten opgeroepen maatregelen te nemen om hun begrotingstekort snel onder de toegestane limiet van 3 procent van het bruto binnenlands product te brengen. Van de tien landen waarvan het dagelijks bestuur van de EU de begrotingsplannen heeft beoordeeld, voldeden vorig jaar alleen Luxemburg en Denemarken aan de norm. De rest – Tsjechië, Hongarije, Litouwen, Letland, Malta, Polen, Roemenië en Slovenië – moet flinke besparingen doorvoeren. Vorige week kregen Nederland en een aantal andere landen al te horen dat hun tekort te hoog is. (ANP)