Miljardeninjectie van Dubai in Dubai World

De overheid van Dubai steekt 9,5 miljard dollar (7,1 miljard euro) in het investeringsfonds Dubai World, ten behoeve van een reddingsplan voor de maatschappij ter waarde van 23,5 miljard dollar om schulden te herfinancieren.

Dat heeft de regering van het sjeikdom, dat deel uitmaakt van de Verenigde Arabische Emiraten, gezegd. Als deel van de financiële injectie worden aflopende obligaties van vastgoedmaatschappij Nakheel, een dochterbedrijf van Dubai World, geheel opnieuw gefinancierd. Er komt geen nieuwe hulp van buurstaat Abu Dhabi.

Dubai World schokte de financiële wereld in november toen het vroeg om zes maanden uitstel van betaling. Het conglomeraat, dat volledig staatseigendom is, had meer tijd nodig om 26 miljard dollar aan schulden terug te betalen, vooral van vastgoeddochters Nakheel en Limitless World.

Behalve de overheidsinjectie omvat het herstructureringsplan van Dubai World ook een bijdrage van 1,5 miljard dollar van het Dubai Financial Support Fund, en de uitgave van nieuwe obligaties met looptijden van vijf en acht jaar. „Dit plan is de best mogelijke oplossing voor alle belanghebbenden”, aldus het investeringsfonds. Het rijkere Abu Dhabi heeft eerder 10 miljard dollar aan hulp toegezegd. (Reuters, BBC)