Met de groeten uit Tilburg

Die hoogleraren van de Universiteit van Tilburg toch. Er kan geen commissie meer ingesteld worden die iets met banken doet, of een professor uit de Brabantse stad mag zich ermee bemoeien.

Sylvester Eijffinger was lid van de commissie die de Code Banken vorig jaar opstelde. Die moet ervoor zorgen dat bankiers meer aan klanten gaan denken, minder graaien en minder risico nemen. Harald Benink is een van de adviseurs van de parlementaire commissie De Wit, die onderzoek doet naar alles wat er is misgegaan in de kredietcrisis. En in de gisteren ingestelde monitoringcommissie van de Bankencode zitten zelfs twee Tilburgse hoogleraren: Henriëtte Prast en Kees Koedijk.

Dat is fijne reclame voor de expertise in financiële zaken van de Brabantse universiteit. Het lijkt of Tilburg de strijd om invloed gaat winnen van de Amsterdamse en Rotterdamse universiteiten. En doordat steeds weer andere hoogleraren worden benoemd, wordt teveel naijver voorkomen onder de Tilburgse professoren die elkaars publieke optredens en nevenfuncties scherp in de gaten houden.

Het Tilburgse overwicht mag opmerkelijk heten. Het voorzitterschap van Antony Burgmans van de monitoringcommissie banken is dat mogelijk nog meer. De voormalige topman van Unilever is acht jaar lang commissaris van ABN Amro geweest. In 2006 stopte hij daar mee, nadat hij gepasseerd was voor het voorzitterschap van de raad van commissarissen. Hij was te kritisch naar de mening van topman Rijkman Groenink, die zijn benoeming daarom blokkeerde.

Dat is een aanbeveling. Maar niet dat ABN Amro in zijn toezichtsperiode meer gericht was op het behagen van aandeelhouders dan van klanten. Ook is Burgmans medeverantwoordelijk voor het oplopen van de aandelenpakketten die Groenink na de ongewenste overname door het consortium ongeveer 30 miljoen opleverde.

Daar komt nog bij dat als speciaal adviseur voormalig topman Jan Kalff van ABN Amro aan de monitoringcommissie is toegevoegd. Onder zijn leiding bouwde ABN Amro zijn grote zakenbank in Londen, waar de hoogste bonussen werden uitbetaald. Tot afgrijzen van de klassieke bankier Kalff zelf overigens, maar tegenhouden kon hij het niet. Kalff zou nu met die ervaringen moeten weten hoe je die excessen wel kunt voorkomen.

Voormalig financieel directeur Cees Maas van ING was voorzitter van de commissie die de code Banken opstelde. De grootste bancaire tragedie in Nederland was echter ABN Amro. Blijkbaar is het een betere aanbeveling om met de lessen van dé bank de naleving van de code te toetsen. Al dan niet vanuit Tilburg.

Daan van Lent

    • Daan van Lent