Makaay held in Kuip

Feyenoord staat op 25 april in de eigen Rotterdamse Kuip in de bekerfinale.

Ondanks goed spel van Ruiz in de eerste helft werd FC Twente met 2-1 verslagen.

Uitgerekend de verguisde Roy Makaay schoot Feyenoord gisteravond tegen FC Twente naar de finale van het bekertoernooi. De spits, die werd gepasseerd ten faveure van de jonge Luc Castaignos, kwam in de tweede helft in het elftal en maakte vlak voor tijd de 2-1. Op 25 april speelt Feyenoord in de eigen Kuip tegen de winnaar van Go Ahead Eagles-Ajax. „Fantastisch dat we met zo’n jong elftal in de finale staan. Heel mooi voor Roy Makaay”, stelde Feyenoord-captain Giovanni Van Bronkhorst na afloop.

De halve finale tussen Feyenoord en FC Twente was een wedstrijd met twee gezichten. In de eerste helft was FC Twente onder leiding van Ruiz superieur. De tweede helft en de zege waren voor Makaay en Feyenoord. Ruiz liep vijf jaar geleden nog stage bij Feyenoord dat destijds onder leiding stond van Ruud Gullit. Ajax testte de sierlijke voetballer af omdat zijn uitvoering niet snel genoeg zou zijn. En ook PSV herkende de kwaliteiten van de Midden-Amerikaan niet. FC Twente sloeg afgelopen zomer toe en haalde Ruiz voor circa vijf miljoen euro naar Enschede.

Ruiz groeide dit seizoen bij FC Twente uit tot de revelatie van de eredivisie. De nummer 22 is dé ster in de formatie van de Engelsman Steve McClaren. Ruiz heeft met negentien doelpunten en zeven assists een zeer groot aandeel in de koppositie van FC Twente. En gisteren maakte hij de openingstreffer van het enerverende bekerduel.

Ruiz heeft eigenlijk alles waar een moderne topvoetballer over moet beschikken. De international uit Costa Rica is snel, technisch sterk en eenmaal voor het doel is hij een killer. De wijze waarop hij gisteren vlak voor rust Feyenoord-doelman Erwin Mulder kansloos liet, was typerend voor hem. Na een fraaie steekbal van de jonge spits Luuk de Jong kwam Ruiz aan de rand van het strafschopgebied in balbezit. De aanvaller bleek koel, omspeelde de keeper en tikte de bal in het lege doel.

Ruiz was gisteravond in de eerste helft niet te stoppen door het Feyenoord van coach Mario Been. Al na vier minuten kreeg de aanvaller zijn eerste kans van de wedstrijd. Zijn schot met links ging net naast. Daarmee was al vroeg in de wedstrijd de toon gezet. De koploper uit de eredivisie nam na een afwachtend begin het initiatief onder leiding van Ruiz in de eerste helft helemaal in handen. Feyenoord mocht van geluk spreken dat het bij rust slechts op een 1-0 achterstand stond.

Door het sterke optreden van Ruiz en FC Twente kon de Feyenoordspits Luc Castaignos in de eerste helft nauwelijks zijn kwaliteiten laten zien. De 17-jarige voetballer kreeg van trainer Been de voorkeur boven Roy Makaay, die in de tweede helft alsnog in de ploeg kwam.

Castaignos liet met kopbal in de vijftigste minuut zien dat Feyenoord met een andere instelling aan de tweede helft was begonnen. FC Twente-doelman Sander Boschker tikte de bal van de jeugdinternational over. Vijf minuten later scoorde Giovanni van Bronckhorst de gelijkmaker voor Feyenoord.

Na de gelijkmaker groeide de wedstrijd uit tot een typisch bekerduel. Feyenoord en FC Twente gingen allebei voor de winst. De thuisclub gooide de schroom van zich af en was nu wel gelijkwaardig aan de tegenstander. Het publiek ging vol achter Feyenoord staan dat streed voor zijn laatste kans om dit seizoen nog een prijs te winnen. Feyenoord kwam een paar keer dicht in de buurt van het doel van FC Twente.

McClaren bracht halverwege de tweede Blaise N’Kufo in, die uit voorzorg op de bank was begonnen. FC Twente hinkte op twee gedachten. Aanstaande zaterdag staat het competitieduel met Sparta op het programma. Het duel leek op een verlenging af te stevenen, maar het was Makaay die na twee gemiste kansen de Kuip in vuur en vlam zette. Het was één van zijn belangrijkste doelpunten in dienst van Feyenoord.

    • Koen Greven