Lichte straffen in zaak-Checkpoint

De eigenaar van de grootste coffeeshop van Nederland – Checkpoint in Terneuzen – heeft leiding gegeven aan een criminele organisatie. De rechtbank in Middelburg oordeelde vanochtend dat de coffeeshop goed georganiseerd was en tot doel had „het opzettelijk aanwezig hebben”, bewerken, verwerken, vervoeren en verkopen van softdrugs en daarom zo kan worden aangemerkt.

Maar omdat gemeente, OM en politie de organisatie jarenlang hebben gefaciliteerd, krijgen de leidinggevenden en medewerkers van de inmiddels gesloten coffeeshop lage straffen. Geen van hen hoeft de gevangenis in.

Naar de uitspraak werd uitgekeken, omdat deze grote gevolgen kan hebben voor andere coffeeshops in Nederland. Advocaat André Beckers van Checkpoint-eigenaar en hoofdverdachte Meddie Willemsen zei dat het vonnis „als een zwaard van Damocles” boven coffeeshophouders hangt.

De coffeeshop had volgens de rechtbank regelmatig meer dan 500 gram softdrugs in de zaak. Medewerkers wisten dat hun buitenlandse klanten de koopwaar mee de grens overnamen. Door bij voortduring deze gedoogregels te overtreden, kan Checkpoint zich niet op datzelfde gedoogbeleid beroepen, oordeelt de rechtbank.

De gemeente hielp de coffeeshop aan een groot pand aan de rand van Terneuzen en plaatste wegwijzers. Het gedoogbeleid schrijft voor dat voor coffeeshops op geen enkele manier reclame mag worden gemaakt. Het Centrum voor Werk en Inkomen wees werklozen op vacatures bij de coffeeshop. De shopeigenaar sprak geregeld met de burgemeester.

Willemsen moet 9,7 miljoen euro aan de overheid betalen. Het wederrechtelijk voordeel in de onderzochte periode schatte de rechtbank op 14,6 miljoen euro. De rechtbank verlaagde dat bedrag met eenderde, vanwege diezelfde faciliterende rol van de overheid.

Lees meer over Checkpoint op nrc.nl/drugsbeleid