Kort nieuws Wetenschap

Verbeterd maïsras kan tekort aan vitamine opheffen

Door onze redactie wetenschap

Rotterdam, 25 maart. Zeldzame genvarianten kunnen het gehalte aan bètacaroteen in maïs tot 18 maal verhogen, meldde het tijdschrift Nature Genetics op 21 maart. Dat is goed nieuws voor mensen in ontwikkelingslanden. Bètacaroteen, ook wel provitamine A genoemd, wordt in het lichaam omgezet in vitamine A – en de meest voorkomende oorzaak van blindheid in ontwikkelingslanden is een gebrek aan vitamine A. Jaarlijks loopt een kwart tot een half miljoen ondervoede kinderen het risico blind te worden. Vooral in Afrika eten veel arme mensen weinig anders dan maïspap. Plantenveredelaars werken nu aan maïsrassen met een hoger gehalte bètacaroteen. Waarschijnlijk komen de eerste vitamine-A-maïsrassen in 2012 in Zambia op de markt. De nieuw ontdekte, gunstige genvarianten vertragen een biochemische route waarlangs veel bètacaroteen in andere, minder nuttige carotenoïden wordt omgezet.

Vroege mens had al heel modern loopje

Door onze redactie wetenschap

Rotterdam, 25 maart. De vroege mensachtige die 3,6 miljoen jaar geleden door de vulkanische as in Laetoli (Oost-Afrika) wandelde, liep net als de moderne mens met gestrekte benen en niet met kromme knieën zoals chimpansees rechtoplopen. Dit blijkt uit een zorgvuldige analyse (in het internettijdschrift PLoS ONE van 22 maart) waarbij moderne mensen op verschillende manier door een bak met nat zand liepen. De consistentie van het gebruikte materiaal en ook de hellingshoek zijn vergelijkbaar met Laetoli 3,6 miljoen jaar geleden. Net als door moderne mensen werd door de mensachtigen toen ongeveer even veel druk op de hiel als op de tenen uitgeoefend, een krommeknieënloop leidde onder deze omstandigheden tot een veel grotere druk op de tenen. Het onderzoek betekent dat de mensenvoorouder Australopithecus afarensis (de vermoedelijke wandelaar in Laetoli) ‘moderner’ liep dan vaak wordt gedacht.

Miskramen

Door onze redactie wetenschap

rotterdam, 25 maart. Bloedverdunnende medicijnen werken niet tegen herhaalde miskramen. Dat blijkt uit Nederlands onderzoek onder ruim 360 vrouwen die minstens twee keer een miskraam hadden gehad. Het onderzoekverslag staat sinds gisteravond op de website van The New England Journal of Medicine. Websites die het tegengaan van miskramen bespreken bevelen aspirine en krachtiger middelen tegen bloedstolling (heparines) vaak aan. De richtlijn van de Nederlandse gynaecologen zegt echter dat niet uit goed onderzoek is gebleken dat het werkt. Dat onderzoek is nu gedaan. Ongeveer een derde van de vrouwen die mee deed heeft inmiddels een kind, maar het maakte niet uit of ze een aspirine, een combinatie van aspirine en heparine of een nepbehandeling (placebo) kregen.