Kort nieuws voorpagina

New York Times: Ratzinger greep niet in na misbruik

Rome, 25 maart. Leidinggevende kardinalen in het Vaticaan, onder wie Joseph Ratzinger, inmiddels paus Benedictus XVI, hebben in 1996 een Amerikaanse priester die tussen 1950 en 1977 tweehonderd dove jongens zou hebben misbruikt, niet gestraft. Een dubbele oproep hiertoe van Amerikaanse bisschoppen bleef zonder resultaat, schrijft The New York Times. Pagina 5 en 9 (Commentaar)

Afghaans verzet ontvangen door VN

Kabul, 25 maart. De speciale vertegenwoordiger van de Verenigde Naties in Kabul heeft vandaag een delegatie ontmoet van Hezb-i-Islami, de beweging van krijgsheer Gulbuddin Hekmatyar. De opstandelingen zeggen vrede te willen sluiten met de Afghaanse regering. Pagina 5

Deel militairen nog na 2010 in Uruzgan

Den Haag, 25 maart. Niet alle Nederlandse militairen zullen eind dit jaar uit Uruzgan zijn teruggekeerd. Een klein detachement blijft de eerste maanden van 2011 nog actief in de Afghaanse provincie om de terugtrekking te voltooien. Pagina 3

Luns was tegen huwelijk Beatrix

Amsterdam, 25 maart. Minister van Buitenlandse Zaken Joseph Luns uitte in 1965 bezwaren tegen het huwelijk van kroonprinses Beatrix en Claus von Amsberg. Dat schrijft emeritus hoogleraar diplomatieke geschiedenis Albert Kersten in een vandaag verschenen biografie. Pagina 3

Immigratiedienst geeft te veel uit

Den Haag, 25 maart. De uitgaven van de Immigratie- en Naturalisatiedienst liggen structureel boven budget. In 2009 bedroeg het exploitatietekort 34 miljoen euro. Dat constateert de Algemene Rekenkamer. Pagina 2

Nieuw mensentype dankzij oud DNA

Rotterdam, 25 maart. Voor het eerst is er dankzij analyse van prehistorisch DNA een onbekend mensentype ontdekt. Dat is de verrassende uitkomst van onderzoek aan een 40.000 jaar oud vingerkootje, dat in Zuid-Siberië werd gevonden. Pagina 10

Politici VS bedreigd na steun zorgwet

Washington, 25 maart. Zeker tien Democraten in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden hebben politiebescherming aangeboden gekregen na bedreigingen en vandalisme vanwege de aangenomen zorgwet. Pagina 4