Kort nieuws Kunst

Omstreden foto’s weer terug in stadsbibliotheek

HAARLEM, 25 maart. De omstreden expositie met foto’s van Palestijnse olijfplukkers worden weer teruggehangen in de stadsbibliotheek van Haarlem. Dat heeft een woordvoerder van de bibliotheek bevestigd. Directeur Lotte Sluyser verwijderde de reizende expositie van fotograaf Cris Toala Olivares, al na een dag omdat ze die eenzijdig vond en mensen er volgens haar aanstoot aan konden nemen. De raadsfracties van SP en D66 stelden hierover vragen aan het college van burgemeester en wethouders van Haarlem. Na overleg met het stadsbestuur heeft de bibliotheek besloten om de expositie terug te plaatsen „om verdere commotie te voorkomen”. Directeur Sluyser vond dat er een eenzijdig beeld werd geschetst over de situatie van de Palestijnen in de bezette gebieden. „Een bibliotheek is neutraal en wil veelzijdige informatie bieden zodat mensen zelf hun standpunt kunnen kiezen. De bibliotheek wil een ontmoetingsplek voor iedereen zijn”, aldus het persbericht van de bibliotheek.

Televisieacteur Robert Culp dood

rotterdam, 25 maart. De Amerikaanse acteur Robert Culp (79) is woensdag overleden na een val bij zijn huis. Culp speelde sinds de jaren vijftig (gast)rollen in meer dan honderd films en tv-series, maar werd vooral bekend als Kelly Robinson in de serie I Spy (‘Dubbelspion’) met Bill Cosby. Culp speelde een tennisster die samen met zijn coach Cosby opdrachten voor de Amerikaanse geheime dienst uitvoert. De serie viel eind jaren zestig op door de combinatie van humor en actie en was een van de eerste met een zwarte hoofdpersoon. Recent was Robert Culp nog regelmatig te zien als de vader van de hoofdpersoon in de comedyserie Everybody loves Raymond.

Film Code Blue naar Cannes

AMSTERDAM, 25 maart. De speelfilm Code Blue van de Nederlandse regisseur Urszula Antoniak is geselecteerd voor een bijprogramma van het filmfestival in Cannes. Het bijprogramma Cinefondation Atelier is een talentencompetitie voor jonge filmmakers. Antoniak won vorig jaar vier Gouden Kalveren met haar film Nothing Personal. (ANP)