Kort nieuws Economie

Franse spoorwegen lijden groot verlies

Parijs, 25 maart. Het Franse spoorwegbedrijf SNCF is vorig jaar diep in de rode cijfers beland. De staatsonderneming meldde gisteren een verlies van 980 miljoen euro, onder meer doordat de vraag naar vrachtvervoer sterk inzakte door de economische crisis. De omzet zakte met 1,2 procent tot 24,9 miljard euro. SNCF verwacht dit jaar geen verdere verslechtering van de marktomstandigheden, maar ook geen sterk herstel. In 2008 boekte SNCF nog een winst van 575 miljoen euro. (ANP)

Duitse scheepswerf bij Arabische koper

Hamburg, 25 maart. De befaamde Duitse scheepswerf Blohm + Voss in Hamburg komt grotendeels in Arabische handen. Moederconcern ThyssenKrupp verkoopt een belang van 80 procent in de werf aan scheepsbouwer Abu Dhabi Mar. De verkoop werd gisteren goedgekeurd door ThyssenKrupp. Blohm + Voss, waar ooit het slagschip Bismarck van stapel liep, bouwt tegenwoordig hoofdzakelijk grote luxueuze privéjachten. Er zijn 1.700 werknemers in dienst. Ook voert de werf herstelwerkzaamheden uit. (ANP)

Groei voor Cosun voedingsmiddelen

Breda, 25 maart. Cosun, het voedingsmiddelenconcern van onder meer Suiker Unie en Aviko aardappelproducten, heeft vorig jaar de omzet met 4 procent zien stijgen naar 1,76 miljard euro, en de nettowinst van 41 miljoen naar 59,4 miljoen euro. De directie is tevreden met het bedrijfsresultaat, dat steeg van 85,9 miljoen euro naar 93,4 miljoen. Voor dit jaar verwacht Cosun, een onderneming die werd opgericht door een coöperatie van suikerbietentelers, een soortgelijk resultaat. Een verdere groei van Suiker Unie en kostenverminderingen bij andere bedrijfsactiviteiten zorgden voor de verbetering van het resultaat. (ANP)