Kort nieuws Buitenland

NAVO zet Britse oud-minister Hoon uit werkgroep

brussel, 25 maart. De NAVO heeft de Britse oud-minister van Defensie Geoff Hoon, die in eigen land in een schandaal is verwikkeld, uit de werkgroep gezet die een nieuw Strategisch Concept opstelt – het document waarin de missie van het bondgenootschap wordt geformuleerd. Hoon en twee andere oud-ministers van Labour zijn deze week uit hun fractie in het Lagerhuis gezet, omdat ze zich voor een verborgen camera bereid hebben getoond hun politieke invloed tegen betaling aan te wenden voor een (fictief) lobbybureau. De werkgroep van de NAVO, die geleid wordt de Amerikaanse ex-minister van Buitenlandse Zaken Albright en oud-Shelltopman Van der Veer, presenteert het stuk binnen enkele weken aan NAVO-chef Rasmussen. (AFP)

6 doden bij aanslag autobom Colombia

Bogotá, 25 maart. Bij een aanslag met een autobom zijn in de Colombiaanse havenstad Buenaventura gisteren zeker zes doden en meer dan twintig gewonden gevallen, volgens de lokale autoriteiten. Onder de doden is een politieagent. De bomauto stond tegenover het gemeentehuis en het parket en verwoestte een deel van het kantoor van de lokale procureur-generaal. De aanslag is nog niet opgeëist. Verdacht wordt de linkse guerrillabeweging FARC, hoewel het ook een wraakactie kan zijn van drugskartels, volgens de procureur-generaal. De aanslag is de dodelijkste in Colombia sinds een aanslag in september 2008. (AFP, AP, BBC)

Roemeense senator mag naar de cel

Boekarest, 25 maart. De Roemeense senaat heeft gisteren toestemming gegeven voor de arrestatie van senator Catalin Voicu, die wordt verdacht van corruptie. Het is voor het eerst sinds de val van het communistische regime eind 1989 dat in Roemenië de onschendbaarheid van een parlementslid wordt opgeheven. Net voor de stemming gisteren verliet Voicu ‘ziek’ het parlement. Voicu wordt ervan beschuldigd 289.000 euro te hebben aangenomen van een zakenman. Dat geld moest onder meer dienen om een rechter om te kopen. (AFP)

Turkse gezant terug in Zweden

Ankara, 25 maart. De Turkse ambassadeur in Zweden keert binnenkort terug op haar post, nadat Ankara de ambassadeur had teruggeroepen uit protest tegen het besluit van het Zweedse parlement om het bloedbad onder de Armeniërs tijdens de Eerste Wereldoorlog als genocide te bestempelen. Dat heeft de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Ahmet Davutoglu gisteren gezegd. Ambassadeur Zergün Korotürk, die 11 maart werd teruggehaald, hervat haar werkzaamheden „uiterlijk begin volgende week”, aldus Davutoglu. Turkije erkent dat in en rond 1915 honderdduizenden Armeniërs zijn gedood, maar ontkent dat er mogelijk 1,5 miljoen doden vielen en dat het om genocide ging. (AFP)

Californië stemt over wietgebruik

Sacramento, 25 maart. De kiezers van Californië kunnen bij de Congresverkiezingen in november stemmen over legalisering van recreatief wietgebruik. De staat ontving meer dan de 433.971 handtekeningen die nodig zijn om een thema in stemming te kunnen brengen, zo maakte de hoogste ambtenaar van Californië, Debra Bowen, gisteren bekend. Als een meerderheid voor stemt, wordt Californië de eerste staat in de VS waar recreatief wietgebruik legaal is. Inwoners van 21 jaar en ouder zouden dan tot 28,5 gram wiet mogen bezitten. Mediciaal gebruik van wiet is momenteel in veertien staten toegestaan. (AP)

Schadevergoeding premier Singapore

SINGAPORE, 25 maart. De Amerikaanse krant The New York Times betaalt een schadevergoeding aan de Singaporese premier Lee Hsien Loong en twee van diens voorgangers. De krant had in een publicatie gesuggereerd dat Lee zijn positie te danken heeft aan het nepotisme van zijn vader Lee Kuan Yew, de grondlegger van Singapore. De krant heeft excuses aangeboden voor de publicatie in februari waarin de Lees als een politieke dynastie worden beschreven. Om een proces te voorkomen heeft The New York Times 114.000 dollar schadevergoeding betaald. (AP)