Kort nieuws Binnenland

Meer opzegging bij kerk door nieuws seksueel misbruik

Door een onzer redacteuren

Utrecht, 25 maart. Sinds de onthullingen over grootschalig seksueel misbruik van kinderen in katholieke internaten heeft de Rooms-Katholieke Kerk (RKK) veel meer opzeggingen dan gebruikelijk. Volgens een woordvoerder van de Bisschoppenconferentie is er de afgelopen drie weken een toename van zo’n 550 opzeggingen. Normaal melden zich enkele tientallen per week zich af binnen de vergrijsde katholieke gemeenschap. De RKK telde in 2009 zo’n 4,2 miljoen geregistreerde katholieken (gedoopten). In 2000 lag dat aantal nog op 5 miljoen. De oorzaak van het hoge aantal recente opzeggingen is officieel onbekend, omdat de redenen van opgaaf niet staan geregistreerd bij de RKK. „Maar we gaan ervan uit dat er een categorie is die vanwege de onthullingen over misbruik afscheid neemt van onze geloofgemeenschap”, aldus de woordvoerder.

‘Meer uitleg over aankoop van prins’

Door een onzer redacteuren

Den Haag, 25 maart. GroenLinks en de SP willen meer weten over de aankoop van percelen grond in Argentinië door prins Willem-Alexander en prinses Máxima. Dat bleek vanmorgen tijdens een procedurevergadering van de vaste Kamercommissie Binnenlandse Zaken. Premier Balkenende had eerder op Kamervragen geantwoord dat de grondaankoop in Argentinië een privé-aangelegenheid is. Het paar heeft in maart vorig jaar twee percelen grond gekocht in het vastgoedproject Muelle de Piedra in de Argentijnse provincie Neuquén. Eerder investeerden ze al in een luxe vakantieranch in een aangrenzende provincie.

CDA-vereniging: Kamer 120 zetels

Door een onzer redacteuren

Den Haag, 25 maart. De Tweede Kamer zou 100 tot 120 leden kunnen tellen in plaats van de huidige 150. Dat schrijft de CDA-vereniging voor bestuurders in het vandaag uitgebrachte rapport Vertrouwen, Verbinding en Veerkracht, waarin zij de inrichting van het openbaar bestuur analyseert. Voorzitter Sjaak van der Tak, burgemeester van Westland, zou het rapport vanmiddag overhandigen aan de CDA’ers Ank Bijleveld, demissionair staatssecretaris van Binnenlandse Zaken, en partijvoorzitter Peter van Heeswijk. De vereniging wil een „slagvaardigere en kleinere overheid”.

Première film over Wilders afgeblazen

Den Haag, 25 maart. De première van een Amerikaanse film over Geert Wilders gaat niet door. Dat hebben het productiebedrijf PRB Films en het Christian Action Network (CAN) gisteren gemeld. Ze wijzen erop dat de twee organisatoren van de première, Robert Spencer en Pamela Geller, de bijeenkomst hebben afgeblazen omdat ze het niet eens zijn met de visie van CAN op homoseksualiteit. Wilders liet gisteren al weten bij nader inzien niet naar de première te gaan die op 1 mei in Los Angeles gepland stond. De PVV-leider had informatie gekregen dat CAN-voorzitter Martin Mawyer in de jaren negentig radicale en beledigende uitspraken over homo’s zou hebben gedaan. (ANP)

Metro Amsterdam kost ruim 3 mld

Door onze Amsterdamse redactie

Amsterdam, 25 maart. De Noord-Zuidlijn, die in 2017 klaar moet zijn, zal ruim 3 miljard euro kosten. Dat blijkt uit de raming die Amsterdam vanmorgen heeft gepubliceerd. Daarmee blijft de metroverbinding vooralsnog binnen de eerdere prognose van ruim 3,1 miljard euro, waarin op advies van de commissie-Veerman een extra bedrag van 500 miljoen was opgenomen. Mogelijk komt er nog een bedrag van ruim 100 miljoen euro bij voor zogeheten ‘kleine-kans-grote-gevolgen-risico’s’.

Huizinga (CU) niet terug naar Kamer

Door een onzer redacteuren

Den Haag, 25 maart. Tineke Huizinga (ChristenUnie) stelt zich niet kandidaat voor de Tweede Kamerverkiezingen van 9 juni, zo liet zij gisteren weten. Een post in een volgend kabinet sluit ze niet uit. Tot de val van het kabinet was Huizinga (50) staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat. Sindsdien is ze minister van VROM. Eerder was ze vijf jaar Kamerlid, als eerste vrouw namens de ChristenUnie en gekozen met voorkeurstemmen.