Kort Europees

Brussel wil snel een nieuwe deal met VS over bankgegevens

BRUSSEL, 25 maart. De Europese Commissie hoopt tegen de zomer een nieuwe overeenkomst met de VS te sluiten over de inzage in bankoverboekingen van Europese burgers en bedrijven. Dat maakte de Commissie gisteren bekend. Een eerder akkoord met de VS werd afgekeurd door het Europees Parlement. Dat vond de privacybescherming onvoldoende gewaarborgd en wilde meer duidelijkheid over wat er met de gegevens gebeurt. De VS zeggen de informatie nodig te hebben voor terrorismebestrijding. Ze willen inzicht in de geldstromen waarmee terreuraanslagen worden gefinancierd. De Commissie zal in de nieuwe besprekingen met de Amerikanen inzetten op „de grootst mogelijke bescherming van de persoonsgegevens van EU-burgers”, aldus eurocommissaris Cecilia Malmström. (ANP)

Stroomlijning van echtscheidingsrecht

BRUSSEL, 25 maart. De Europese Commissie heeft een wet voorgesteld die echtgenoten in internationale huwelijken bij een scheiding de mogelijkheid biedt te kiezen van welk land het recht van toepassing is op hun echtscheiding. Eurocommissaris Viviane Reding (Justitie) deed het voorstel gisteren op verzoek van tien lidstaten, waaronder Oostenrijk, Italië en Frankrijk. Echtparen die willen scheiden, kunnen volgens het plan binnen die landen zelf kiezen welk recht van toepassing is. Voorwaarde is dat een van de echtgenoten een band met dat land heeft. Indien partijen het niet eens worden, zouden rechters in de tien landen moeten bepalen van welk land het recht wordt toegepast. Nederland behoort niet tot de landen die meedoen. (ANP)

‘Sociale stelsels in EU niet gelijk’

BRUSSEL, 25 maart. De socialezekerheidssystemen in EU-landen kunnen niet zomaar worden gelijkgeschakeld. Daarmee zou onvoldoende recht worden gedaan aan economische, culturele en historische verschillen tussen de landen. Dat zei demissionair minister Piet Hein Donner van Sociale Zaken (CDA) gisteren tijdens een lezing in Brussel. Hij noemde als voorbeeld plannen om het zwangerschapsverlof te verlengen en ook vaders zo’n verlof te geven. Dit voorstel, dat binnenkort in het Europees Parlement wordt besproken, zou in Nederland tot extra lasten leiden, terwijl Nederland al een regeling heeft voor ouderschapsverlof. (ANP)

Nederland wint btw-zaak voor Hof

BRUSSEL, 25 maart. Nederland mag personeel dat ter beschikking wordt gesteld aan zogeheten Euregio’s vrijstellen van btw. Het Europees Hof van Justitie heeft dat vanochtend bepaald. Het verwierp een beroep dat door de Europese Commissie tegen Nederland was ingesteld. Euregio’s zijn grensoverschrijdende samenwerkingsverbanden. Nederland geeft voor personeel in onder meer de gezondheids- en onderwijssector dat hiervoor beschikbaar wordt gesteld vrijstelling van btw. De Commissie vond dat Nederland zich schuldig maakte aan marktverstoring, maar volgens het Hof is dat onvoldoende aangetoond. (ANP)