Kans op uitstel Gemenebestspelen

Een klok buiten het kantoor van de Gemenebestspelen telt de dagen af. Nog 192 tot de opening. Maar het is zeer de vraag of de vele bouwputten in New Delhi dan verdwenen zijn. De bouwwerkzaamheden liggen zo ver achter op schema, dat de vrees over uitstel van de spelen toeneemt.

Het hoofdstadion Jawaharlal Nehru had in december al opgeleverd moeten worden, maar de realiteit is dat de bouwkranen nog volop in bedrijf zijn. Intussen neemt de woede onder de inwoners van New Delhi toe. Zij kritiseren de vele puinhopen en betreuren de 43 doden die bij de bouwwerkzaamheden vielen. De werkomstandigheden zijn erbarmelijk en vooral gevaarlijk.

Het is nog maar de vraag of India goede sier kan maken met de Gemenebestspelen. Het land hoopt met de toewijzing aan een beter imago te kunnen werken en eventueel een basis te kunnen leggen voor een kandidatuur voor de Olympische Spelen.

Terwijl veel inwoners van New Delhi mokken en vinden dat spelen, waarvan de opening op 3 oktober is gepland, een speeltje voor de rijken is, bezwoer Suresh Kalmadi, hoofd van het organisatiecomité, tegenover delegaties van deelnemende landen dat alles op tijd klaar is. „Met de steun van de nationale regering en het gemeentebestuur van New Delhi moet alles goed komen. Ik reken op mooie Gemenebestspelen.”

Voorlopig moeten er nog vele hordes worden genomen. Het Jawaharlal Nehru Stadion, waar de openings- en sluitingsceremonie plaatshebben, is nog een gigantische bouwput. Arbeiders zijn druk in de weer en de omliggende wegen zijn opengebroken. Een vergelijkbaar beeld toont het zwembad Shyama Prasad Mukherjee.

„Ja, het wordt spannend”, zegt Mike Hooper, directeur van de Gemenebestspelen federatie. Hij is in New Delhi om poolshoogte te nemen. „De planning is nu dat de laatste stadions in juni worden opgeleverd. Maar als deze nieuwe deadlines niet worden gehaald, dan vraag ik me af of alles binnen de gestelde termijn klaar is. De druk op het organisatiecomité is groot.”

Om alles op tijd klaar te hebben heeft de Indiase regering 150 miljoen dollar extra bijgedragen, waarmee de totale regeringskosten op zo’n drie miljard dollar uitkomen. Het gevolg is een belastingverhoging, wat de woede van de bevolking wekt.

Volgens Bhatnagar, de regeringsvertegenwoordiger bij de organisatie, vraagt geduld. „Geloof me, in juni is alles klaar.” (AP)