Inktvis een zegen met vasten

Zoals ik laatst al schreef is het vastentijd. En het interessante aan de vastentijd is, althans in mediterrane landen, dat ze dan geen vlees of vis eten, maar wel schelpdieren en inktvis en octopus – alles uit zee behalve de vissen. Waarom dat zo is weet ik niet, waarschijnlijk, zoiets heb ik wel eens gelezen, omdat de graten van vissen als een soort botten worden/werden beschouwd door de kerk en het vissenvlees daarmee als vlees. Schaal- en schelpdieren hebben geen graten (geen botten) en zijn dus geen vlees.

Een mooie, typisch godsdienstige redenering: eerst een verbod in het leven roepen en daarna alles doen om je er niet al te strikt aan te hoeven houden. De vindingrijkheid van de mens is enorm.

Hoe het ook zij, het is een zegen dat die schaal- en schelpdieren wel mogen worden gegeten want dat heeft geleid tot allerlei leuke recepten. En als je niet vast, kun je iets uitproberen dat ik ook in Pizarro. De authentieke Spaanse seizoenskeuken zag staan: scheermessen met chorizo. Heerlijk!

Scheermessen zijn de langwerpige schepdieren waarvan je vroeger aan het strand vooral de lege schelpen vond, maar er zitten zolang alles is zoals het hoort wel degelijk weekdieren in. Die zijn langwerpig en zeer smakelijk, stevig en een beetje zoetig. Scheermessen bak je kort in een heel hete pan, dat is eigenlijk alles. En voor dit gerechtje bak je in de pan wat in kleine stukjes gesneden chorizo mee – dat smaakt heerlijk en maakt het gerecht ineens heel Spaans. Een werkje van niets.

Verder maakte ik, geïnspireerd door Pizarro, een eenvoudig stoofgerecht van pijlinktvis, met peterselieolie om het te verspaansen – dat was ook enorm lekker. Op de stal van de visverkoper lag een mooie, stralend verse, grote pijlinktvis uit de Noordzee – die grote komen meestal uit de Noordzee. Een grote inktvis is heel geschikt om te stoven en heeft bovendien het voordeel dat één inktvis zo schoongemaakt is. Aan reeds schoongemaakte inktvis kun je niets zien wat versheid betreft, daar ben ik altijd een beetje huiverig voor.

Een pijlinktvis maak je schoon door de kop uit het lijf te trekken, alles uit het lijf te halen, tentakels van de kop af te snijden en te controleren of je ook de tussen de tentakels verscholen scherpe bek hebt verwijderd.

Vervolgens stoof je de inktvis een uurtje met wortel, ui, tomaat, een kneepje citroensap, een half theelepeltje suiker en een glas water. Een paar aardappelen in stukken snijden en meestoven. Erbij peterselieolie die gemaakt is door olie te verwarmen en daar fijngehakte knoflook en fijngehakte peterselie in te doen. Poosje laten staan en in een kommetje op tafel zetten bij de inktvis.

Of dit:

Jakobsschelpen met serranoham (voor vier personen)

  • 8 el olijfolie
  • 8 plakken serranoham
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • 5 takjes platte peterselie, gehakt
  • ½ rode chilipeper, fijngehakt
  • 1 el citroensap
  • 4 jakobsschelpen, schoongemaakt
  • 4 grote garnalen, gepeld

Verhit de olie in een koekenpan op hoog vuur en bak de plakken serranoham knapperig. Leg ze op keukenpapier om uit te lekken.

Vermeng wat zout met de peterselie, knoflook, chilipeper en het citroensap.Bak de garnalen in dezelfde olie als de ham, doe er na ruim een minuut de schelpen bij. Bak nog een minuut, draai alles om, bak nog een minuut.

Leg de jakobsschelpen en de garnalen op een bordje, sprenkel er het knoflookmengsel overheen (wees er zuinig mee, het moet niet overheersen) en leg de serranoham ernaast.

    • Marjoleine de Vos