Inernationaal kort

Verenigde Staten erkennen rol in drugsoorlog Mexico

Mexic0-Stad. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, heeft toegegeven dat de Verenigde Staten medeverantwoordelijk zijn voor de drugsoorlog in buurland Mexico. Clinton heeft de Mexicaanse regering langdurige steun toegezegd in de bestrijding van de drugskartels en zal op korte termijn een nieuw antidrugsbeleid bekendmaken. „We weten dat de vraag naar drugs deze illegale handel stimuleert en dat de wapenverkoop in de VS bijdraagt aan het geweld hier in Mexico”, zei Clinton. Tijdens het overleg werd Clinton vergezeld door de minister van Defensie en Amerika’s hoogste militair. Een delegatie „van deze statuur” moest de Mexicaanse regering overtuigen van de oprechte betrokkenheid van de VS. De Amerikaanse regering wil de strijd opvoeren tegen de Mexicaanse drugskartels die rond de grens opereren. In 2008 heeft de regering-Bush Mexico 1 miljard euro steun toegezegd in het kader van het ‘Mérida Initiatief’. Tot nu toe hebben de VS 95 miljoen euro gegeven. (AP, BBC)

EU: Bulgarije doet te weinig tegen misdaad

Door onze correspondent

Brussel. Roemenië en Bulgarije doen nog niet genoeg om corruptie en georganiseerde misdaad te bestrijden. Dat schrijft de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, in een tussenreportage over de twee landen die in 2007 lid werden van de EU. Het rapport is vooral kritisch over Bulgarije. Ondanks politieke initiatieven van de afgelopen tijd, bedoeld om het strafrecht te hervormen, is er volgens de Europese Commissie nog weinig vooruitgang. De Commissie noemt rechtszaken die tot nu toe weinig concreets hebben opgeleverd, benoemingen bij de rechterlijke macht waar twijfels over zijn, een recente moord op een misdaadjournalist en zorgen over onregelmatigheden en fraude bij het gebruik van Europese fondsen. De Commissie vindt dat de juridische hervormingen ook in Roemenië te langzaam gaan.

Nigeriaanse leider komt met kabinet

Abuja. De waarnemend president van Nigeria, Goodluck Jonathan, heeft gisteren een lijst met 33 namen voor zijn beoogde kabinet ingeleverd bij de Senaat, die over de benoemingen moet beslissen. Jonathan ontbond vorige week het kabinet, dat was samengesteld door president Yar’Adua. Jonathan vervangt de zieke Yar’Adua sinds begin vorige maand. De benoeming van een nieuw kabinet geldt als een poging van Jonathan om de macht steviger in handen te krijgen. Jonathan komt vermoedelijk nog met een tweede lijst van nieuwe namen want het kabinet telt meer dan veertig leden. (Reuters)

Bewakers doden voor het eerst piraat

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Particuliere beveiligers aan boord van een koopvaardijschip voor de kust van Somalië hebben voor het eerst een piraat doodgeschoten. Dat heeft de anti-piraterijmissie van de Europese Unie bekendgemaakt. Een fregat uit het Europese vlootverband kwam gisteren het vrachtschip te hulp toen dat aangevallen werd. De militairen pakten zes piraten op en troffen één piraat aan die was omgekomen door een handvuurwapen, zei een woordvoerder van de missie. De nationaliteit van de particuliere bewakers is nog niet bekend. Rederijen zijn hun schepen gaan bewapenen in reactie op de toename van piraterij bij Somalië.

‘Rusland levert wapens aan Algerije’

Moskou. Rusland gaat Algerije 38 Pantsir-luchtverdedigingsinstallaties leveren ter waarde van 500 miljoen dollar, aldus een anonieme Russische legerbron. De verkoop moet in 2011 zijn afgerond. Oud-president Poetin bezocht in 2006 Algerije en sloot een overeenkomst voor de verkoop van wapens van 6,3 miljard dollar. (AFP)