Hotel verboden voor toeristen

Op de meest onwaarschijnlijke plek verrees een van de grootste hotels van Nederland: op de Maasvlakte. Verboden voor toeristen, dat wel. Alleen voor arbeiders.

Hotel at Work op de Maasvlakte in Rotterdam. Foto NRC Handelsblad, Leo van Velzen Maasvlakte, 23-03-2010. Nieuw hotel op de Maasvlakte vooral bedoeld voor werkers op de Maasvlakte. Foto Leo van Velzen NrcHb

Geen vloerbedekking op de gang, maar stalen roosters. De kamers zelf ogen fris en opgeruimd, maar van luxe is geen sprake. Een bed, een kast en een tv-scherm, dat is het wel. Het uitzicht is daarentegen allesbehalve alledaags te noemen: containers en windmolens.

Welkom in Hotel at Work, het grootste tijdelijke hotel (1.500 bedden) van Nederland, dat vorige week de deuren opende op de Maasvlakte. Hier, in de westpunt van de Rotterdamse haven, is werk aan de winkel. De aanleg van de Tweede Maasvlakte vordert gestaag. Over drie jaar meert het eerste containerschip af. Nieuwe kademuren, terminals en energiecentrales zijn gewenst.

Het Havenbedrijf Rotterdam verwacht de komende jaren in totaal achtduizend arbeidskrachten nodig te hebben. Ruim driekwart van de bouwvakkers komt uit het buitenland (Duitsland, Bulgarije, Italië, Polen, Roemenië en Spanje) en heeft behoefte aan een slaapplaats, liefst zo goedkoop mogelijk. Om daarin te voorzien schakelden twee havenondernemers de hulp in van familiebedrijf Jan Snel uit Montfoort, dat gespecialiseerd is in ‘flexibel en tijdelijk bouwen’. De firma stampte de afgelopen maanden vier verplaatsbare wooneenheden uit de grond, plus een eet- en een ontspanningsruimte.

Aan de Malakkastraat wordt op deze dinsdagmiddag de laatste hand gelegd aan het interieur. „Het dartbord moeten we nog ophangen”, zegt manager Joost Onderdelinden. Vijftig gasten heeft hij op dit moment, van wie de meesten in alle vroegte aan de slag gaan. Het ontbijt wordt vanaf zes uur geserveerd. Het hotel verzorgt desgewenst ook het vervoer naar de werkplek. Onderdelinden: „En wie een lunchpakketje wil hebben, kan ook bij ons terecht.” Elke dag krijgt hij nieuwe reserveringen.

Het tijdelijke woondorp op deze ongebruikelijke locatie heeft, behalve korte reistijden, nog een voordeel: vermindering van de filedruk op de A15, de vaak overvolle toegangsader tot Europa’s grootste haven. Naar verwachting zullen verkeersopstoppingen de komende jaren eerder regel dan uitzondering zijn, omdat de A15 wordt verbreed. Het hotel is óók een voorzorgsmaatregel, erkent een woordvoerder van het Havenbedrijf. Werknemers wordt verder aangeraden de spits zoveel mogelijk te mijden. Wie aan die oproep voldoet, kan 5 euro per dag verdienen. Inmiddels doen 650 mensen mee aan de proef.

Ook de gasten van Hotel at Work besparen geld. De prijzen in het arbeidershotel variëren van 18 tot 40 euro per nacht, afhankelijk van de keuze voor een één- of tweepersoonskamer. Dat zijn bedragen die alleen jeugdherbergen nog in rekening brengen, weet Onderdelinden. „Het kan zo goedkoop vanwege de macht van de grote getallen: veel bedden, lage kosten.”

Ook de veelal langlopende contracten, afgesloten door de werkgevers, drukken de prijs. Bij voldoende belangstelling kan de beddencapaciteit worden opgevoerd tot 2.500. In 2015 moet het lowbudgethotel plaatsmaken voor het geplande treinstation Maasvlakte. „Dan pakken wij ons boeltje op en zetten we de logiesgebouwen elders in het havengebied neer”, zegt Onderdelinden. Ook dan zijn en blijven toeristen overigens niet welkom.

Onderdelinden probeert de verschillende nationaliteiten zo veel mogelijk in eigen afdelingen onder te brengen. „De meeste gasten spreken alleen hun moedertaal, dus dan is het wel zo handig dat ze elkaar kunnen verstaan als ze gebruikmaken van dezelfde voorzieningen.” De bezoekers zelf zeggen tevreden te zijn. Met name de Poolse arbeiders. Zij hebben de beschikking over een eigen, besloten kookruimte. „Polen koken het liefst hun eigen potje”, weet Onderdelinden. Andere gasten hebben eveneens zo hun voorkeuren. De Nederlandse keuken is niet aan hen besteed. „Italianen doe je geen lol met stamppot.”

Zo flexibel als het keukenpersoneel zich opstelt, zo streng zijn de huisregels. Prostituees zijn niet welkom in het mannenhotel. Onderdelinden: „Wie vertier wil, moet erop uit.” Bezoek moet zich legitimeren en laten registreren. Met een dagpas kan niet overnacht worden, zegt de manager. Wie voor overlast zorgt, krijgt een waarschuwing. „Die melden we ook aan de werkgever. Wie daarna nogmaals in de fout gaat, kan onmiddellijk vertrekken.”

Aan de bar zijn alleen licht alcoholische dranken als bier en wijn te koop. Tot dusver heeft Onderdelinden nog niemand naar huis hoeven te sturen. „Onze gasten zijn aan het einde van dag zo afgepeigerd dat ze ’s avonds helemaal geen puf meer hebben om de boel op stelten te zetten. Ik ken geen hotel waar de lichten al zo vroeg worden gedoofd.”

    • Mark Hoogstad