Goede bedoelingen, maar een slechte film

scene uit de film First Mission

First Mission

Regie: Boris Paval Conen. Met: Anniek Pheifer, Mark Rietman, Tygo Gernandt. In: 59 bioscopen. **

Dat goede bedoelingen vrijwel nooit leiden tot een goede film bewijst First Mission maar weer eens. Producent Anton Smit van IDTV Film was onder de indruk van het werk van Artsen zonder Grenzen en gaf scenarist Barbara Jurgens de opdracht een verhaal te schrijven dat was geïnspireerd door de ervaringen van de hulporganisatie in onder meer Zuid-Amerika.

Hoewel het scenario voor een groot deel is gebaseerd op de ervaringen van artsen en verpleegkundigen van de organisatie, is het verhaal de zwakke schakel van de film.

Hoofdpersoon Marina, een arts die voor het eerst naar Zuid-Amerika gaat, heeft door een buitenbaarmoederlijke zwangerschap haar baby verloren. Daarom reageert ze steeds bijzonder emotioneel op het leed van baby’s en kinderen in het niet nader genoemde land dat door burgeroorlogen wordt verscheurd. De getraumatiseerde vrouw brengt hiermee haar collega’s talloze malen in gevaar. Waarom heeft niemand haar psychologisch getest voor haar eerste missie? Dat het scenario ook nog eens alle ellende die een mens kan overkomen opstapelt in twee uur, doet de film helemaal de das om.

André Waardenburg

    • André Waardenburg