Eerste gesprek tussen VN en Hekmatyar

De speciale vertegenwoordiger van de Verenigde Naties in Kabul heeft vandaag een delegatie ontmoet van Hezb-i-Islami, de beweging van krijgsheer Gulbuddin Hekmatyar. De opstandelingen zeggen vrede te willen sluiten met de Afghaanse regering.

Hekmatyar heeft in het verleden samengewerkt met de Talibaan maar nu weer afstand van ze genomen. VN-vertegenwoordiger Staffan de Mistura heeft volgens een verklaring „geluisterd” naar de delegatie en „gezegd dat de gesprekken met de Afghaanse autoriteiten het belang onderstrepen van een door Afghanen geleide dialoog.” Details zijn niet bekendgemaakt.

Maandag heeft de delegatie een ontmoeting gehad met president Karzai in diens paleis, en daar een vredesplan gepresenteerd waarin de terugtrekking van buitenlandse militairen voor het einde van het jaar centraal stond. Gisteren is die eis aangepast: toen zei een woordvoerder dat Hezb-i-Islami akkoord gaat met terugtrekking vanaf juli 2011, zoals president Obama voor ogen staat. Ook verklaarde de beweging zich bereid om als „een brug” naar de Talibaan te fungeren.

De Mistura’s voorganger Kai Eide erkende onlangs dat de VN gesprekken hebben gevoerd met de Talibaan. Die werden van Talibaan-zijde afgebroken toen hun tweede man, Mullah Baradar, in Pakistan werd gearresteerd.

De Talibaan hebben Baradar inmiddels vervangen door Mullah Abdul Qayyum Zakir, leider van de opstand in het zuiden. Zakir zat tot 2007 in de Amerikaanse terreurgevangenis Guantánamo Bay, en werd toen overgedragen de Afghaanse autoriteiten, die hem niet lang daarna vrijlieten. Hij voegde zich vrijwel onmiddellijk weer bij de Talibaan. Zijn periode in Guantánamo geeft hem slechts meer aanzien bij Talibaanstrijders.

In reactie op de toenadering van Hekmatyar hebben de Talibaan herhaald pas tot gesprekken bereid te zijn als alle buitenlandse troepen zijn vertrokken.

De Amerikaanse minister van Defensie Gates zei gisteren dat de gesprekken te vroeg komen. „De verandering in het [militaire] momentum is nog niet sterk genoeg om de Talibaanleiders ervan te overtuigen dat ze gaan verliezen.” Pas dan „kunnen zij bereid zijn om een akkoord te sluiten”, zei hij tegen het Congres. (AP, Reuters)