Economie kort

Brits tekort loopt op tot recordhoogte

LONDEN. Het tekort van de Britse overheid loopt dit jaar naar verwachting op tot 11,8 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Dat blijkt uit de voorlopige begroting die minister van Financiën Alistair Darling heeft gepresenteerd. De Britse regering komt in het fiscale jaar 2009-2010 bijna 167 miljard pond (186 miljard euro) tekort. Dat is ongeveer 11 miljard pond minder dan eerder werd gedacht, maar is nog altijd het grootste tekort ooit. Komend jaar geeft de regering naar schatting 163 miljard pond meer uit dan ze ontvangt, 13 miljard pond minder dan eerder werd geschat. Het tekort bedraagt dan 11,1 procent van het bbp. Het tekort doet volgens de jongste cijfers weinig onder voor dat van Griekenland. (ANP)

Bonus verdubbeld voor top Heineken

Door een onzer redacteuren

Amsterdam. De top van bierbrouwer Heineken krijgt dit jaar gemiddeld ruim 20 procent salarisopslag en krijgt over 2009 bijna een verdubbeling van de prestatiebonus. Het vaste salaris van directievoorzitter Jean-François van Boxmeer wordt dit jaar met twee ton verhoogd tot 950.000 euro. Over 2009 ontvangt hij een prestatiebonus van 1.125.000 euro, dat is een verbetering van 86 procent ten opzichte van 2008. Financieel directeur René Hooft Graafland krijgt een ton salarisverhoging en gaat 650.000 euro verdienen. Zijn prestatiebonus over 2009 komt uit op 618.750 euro, (336.000 in 2008). De commissarissen verhogen de beloning van de topmanagers omdat het verschil tussen hen en het hogere kader te klein is geworden.

Kredietwaardigheid Portugal verlaagd

LONDEN. De Britse kredietbeoordelaar Fitch heeft de kredietwaardigheid van Portugal lager ingeschaald. Wel acht Fitch het onwaarschijnlijk dat het Zuid-Europese land evenals Griekenland in een liquiditeitscrisis belandt. Het besluit tot de verlaging stoelde op het groter dan verwachte begrotingstekort in combinatie met de hoge schuldenlast van Portugal. (ANP/Reuters)