Dementerenden in sfeer van Vermeer

De voornamelijk dementerende bewoners van de psychogeriatrische afdeling van zorgcentrum Peppelrode in Eindhoven werken deze week aan het project Stilleven met Granaatappel. Daarin worden werken van oude meesters nagebootst. Op de foto staat bewoonster Marietje, in een vergelijkbaar decor als ‘Het Melkmeisje’ van de zeventiende eeuwse schilder Johannes Vermeer. De decors worden door de bewoners zelf aangekleed. Volgens projectcoördinator Maaike Mul is dit soort projecten een goede aanvulling op de normale behandeling. Mul: „Het roept herinneringen op die de bewoners al lang verloren waanden. Op het gebied van kunst en cultuur zit er nog zó veel kennis bij de mensen.” Het kunstproject in het Eindhovense zorgcentrum Peppelrode duurt tot en met morgen. Foto Vincent van den Hoogen Nederland, Eindhoven, 24-03-2010; Melkmeisje. Op de psychogeriatrische afdeling van Zorgcentrum Peppelrode in Eindhoven werken bewoners een week lang onder leiding van coordinator Kunst en Cultuur Ivo van Megen aan het project "Stilleven met Granaatappel".Een van de meesterwerken uit de Gouden Eeuw vormt het uitgangspunt, waarbij bewoners na een aantal dagen kunnen genieten van een zelfgemaakt museumstuk uit de Nederlandse schilderkunst. Alle zintuigen worden ingezet bij de vormgeving van het tafereel; broze handen kraken walnoten, ontpitten granaatappels en ontdoen met grote aandacht een verse makreel van zijn graten. Op de rand van een notenhouten tafel die daags tevoren fanatiek in de was is gezet wordt uiterst secuur een tinnen bord met de beroemde geschilde citroen geplaatst. In de facetten van een karaf laat iemand verwonderd de eerste voorjaarszon opglanzen. Op de achtergrond zingt een viola di gamba, terwijl het melkmeisje van Vermeer haar melk afroomt. Bewoners worden als volwaardig aangesproken op hun kracht en verbeelding, verbazing en authenticiteit tijdens het project. Op de foto staat Marietje, een vrouw die erg van verkleden houd. Foto Vincent van den Hoogen