Congolese Dandy's bezoeken Amsterdam

Sapeur Willy Covary (in het rose) uit Congo is aanwezig vanavond bij de opening van de expositie ‘Gentlemen of Bacongo’ in Amsterdam. Foto Daniele Tamagni

Ze lopen rond in kleurige pakken en roken sigaren. ‘Sapeurs’ zijn mannen uit Congo die mode verheven hebben tot een vorm van religie. Met excentrieke merkkleding bepalen zij hun identiteit.

Vandaag openen drie van deze Congolese dandy’s in Amsterdam de fototentoonstelling Gentlemen of Bacongo. De expositie toont een serie intrigerende beelden van sapeurs, gemaakt door de Italiaanse fotograaf Daniele Tamagni. De oorsprong van de naam ‘sapeur’ (brandweerman) is mysterieus. Volgens sommigen worden de dandy’s zo genoemd omdat hun eerste ontmoetingsplaatsen pal achter de brandweerkazerne in Brazzaville lagen. Maar volgens de officiële verklaring is sapeur afgeleid van SAPE, een afkorting van Société des Ambianceurs et des Personnes Elégantes.

Het fenomeen sapeur is niet geheel onbekend in Europa. De eerste tentoonstelling over de Congolese gentleman werd in 1984 georganiseerd in het Centre Pompidou in Parijs. In 1995 publiceerde een Brits blad een serie foto’s van Congolezen met de vraag „Are these the best dressed men in London?” Ze inspireerden modeontwerper Paul Smith in 2000 tot een collectie.

Gentlemen of Bacongo vormt het begin van een internationaal kunstprogramma voor Amsterdam dat het Prins Claus Fonds en het Amsterdams Fonds voor de Kunst samen organiseren.

Galerie Prins Claus Fonds, Herengracht 603, Amsterdam. Inl: internationalekunstinamster dam.nl