Britse autoriteiten pakken financiële misdaad harder aan

De SOCA (Serious Organized Crime Agency, de Britse organisatie voor bestrijding van georganiseerde misdaad) heeft de vervolging van drugshandelaren even op de lange baan geschoven om de FSA (Financial Services Authority, de toezichthouder op de financiële sector) te kunnen helpen een paar verdachten van handel met voorkennis te arresteren. Tot degenen die in hechtenis zijn genomen, behoren in Londen gevestigde werknemers van hedgefonds Moore Capital en Deutsche Bank.

De waakhond is reeds lang op zoek naar aansprekende slachtoffers om aan te tonen dat hij ernst maakt met de strijd tegen misbruik van voorkennis. Er zijn successen geboekt: eerder deze maand werd Malcolm Calvert, een vroegere partner van zakenbank Cazenove, veroordeeld tot bijna twee jaar cel wegens handel met voorkennis na zijn pensionering.

Te oordelen naar het kaliber van de betrokken instellingen blijkt de meest recente zaak zich op een ander niveau af te spelen. De toezichthouder wil duidelijk een signaal doen uitgaan naar anderen die overwegen de wet te schenden. Eerdere arrestaties wegens handel met voorkennis werden door de gewone politie verricht. Hoewel er geen cameraploegen aanwezig waren, roept de betrokkenheid van de SOCA beelden in herinnering van FBI-agenten die afgelopen herfst geboeide werknemers van het Amerikaanse hedgefonds Galleon door de straten van New York voerden.

Dit is niet het enige teken dat de FSA probeert de harde Amerikaanse bestrijding van de financiële misdaad na te bootsen. De Britse toezichthouder wil steeds liever dat celstaffen worden opgelegd, terwijl die vroeger al tevreden zou zijn geweest met een boete. Bovendien heeft de organisatie een paar nuttige trucs overgenomen van het Amerikaanse juridische systeem. In november vorig jaar mocht het zogenoemde plea bargaining (schuld bekennen in ruil voor strafvermindering) worden ingezet.

Het is nog steeds onduidelijk of bij de jongste arrestaties grote namen zijn betrokken. Moore Capital zegt dat de werknemer in kwestie een handelaar was die niet verantwoordelijk was voor het beheer van een portefeuille. Bovendien waren de betreffende transacties voor eigen rekening en werden de fondsen van de firma er niet door belast. Niettemin zal het onderzoek de aandacht trekken en dienen als bewijs voor de steviger aanpak van misbruik van voorkennis door de FSA. Dat kan alleen maar helpen.

Vertaling Menno Grootveld

Voor meer commentaaruit Londen: www.breakingviews.com

    • Nicholas Paisner