Agenten in Australië verdacht van racisme

Zo’n honderd Australische politieagenten worden verdacht van het rondsturen van racistische e-mails. De berichten zijn „te schokkend om openbaar te maken”, aldus het hoofd van de politie in de deelstaat Victoria.

De ergste e-mail zou een plaatje bevatten van een „etnische man” die wordt gemarteld. Verschillende politieagenten zouden racistische commentaren aan de berichten hebben toegevoegd. Zij riskeren disciplinaire maatregelen; wie de e-mails heeft doorgestuurd krijgt een waarschuwing. Degene die de berichten als eerste heeft verstuurd, wordt waarschijnlijk ontslagen. Het is opnieuw een voorbeeld van racisme binnen de Australische politie. In een rapport van de toezichthouder Legal Services Board stond vorige week dat Afrikanen in Melbourne regelmatig last hebben van racisme door de politie. Agenten zouden hen ‘aap’ of ‘zwarte lul’ noemen en zonder reden fouilleren. In één incident zouden agenten in een park Afrikaanse jongeren in elkaar hebben geslagen. De baas van de politie in Victoria gaf na het rapport toe dat er racisme binnen het corps voorkomt. Daarnaast klaagt de Indiase gemeenschap dat de politie niet genoeg doet om hen te beschermen tegen racistische aanvallen.