6 redenen om uit te gaan

1 filmfestival

Movies that Matter Festival

Den Haag: Filmhuis & Theater aan het Spui. Van 25 t/m 31 mrt. www.moviesthatmatterfestival.nl

Een programma met 60 speelfilms en documentaires over mensenrechten, debatten, talkshows, een expositie en muziekoptredens. Openingsfilm: No One Knows About Persian Cats (Bahman Ghobadi), over twee jonge Iraanse muzikanten die in de verboden ondergrondse muziekscène van Teheran een band proberen te formeren.

2 Grand Café

Mediterranée by night

Amsterdam: Felix Meritis. Tijd: 20.00-23.00u. Kaarten: 15 euro. Res: www.dare2connect.nl

Afsluitingsavond van de Crash Course Middle East, een culturele uitwisseling met het Midden-Oosten. Met lezingen, debatten, films en muziek. Op het podium ontstaat een muzikale mix van barokmuziek van Händel, funky jazz geïnspireerd op Duke Ellington, Arab-sound en Balkan-ritmes. Verder zijn er o.a. optredens van Calefax en Jungle Boldie, Contrasto Armononico en Tarhana en draait de Turkse film Egg van Semih Kaplanoglu.

3 muziek

Isbells + Blaudzun

Eindhoven: Effenaar. Tijd: 21.00u. Entree: 9,50 euro. www.effenaar.nl

De Leuvense folkband Isbells maakt indruk met sferische, weemoedige muziek en fijne samenzang. Hun indie-folk wordt vaak vergeleken met die van Fleet Foxes en Bon Iver. In het voorprogramma dromerige liedjes van singer-songwriter Blaudzun.

4 literair

Literanita #2

Amsterdam: De Nieuwe Anita. Open 20.00u, aanvang 20.45u (geen toegang tijdens de optredens). Entree: 2 euro. www.literanita.nl

Een tweemaandelijks literair programma voor lezers en schrijvers waarin proza en poëzie, fictie en non-fictie van bekende en nog niet ontdekte auteurs elkaar afwisselen. Met: Jan van Mersbergen, Anke Scheeren, Menno van der Veen, Menno Wigman en Lucas Winnips. Thema: ‘Liegen (dat het gedrukt staat)’.

5 klassieke muziek

NNO: Matthäus Passion

6 locaties in Noord Nederland. Van 25 t/m 31 mrt. Vandaag om 19.30u in De Lawei, Drachten. www.nno.nu

Het Noord Nederlands Orkest speelt Bachs ‘Matthäus Passion’ op zes locaties in Noord Nederland. Het orkest, het Noord Nederlands Concertkoor (NNCK), het Roder Jongenskoor en de diverse internationale solisten staan o.l.v. dirigent Stefan Vladar.

6 muziek

Club3voor12 Utrecht

Utrecht: dB’s. Tijd: 21.00u. Gratis. www.3voor12utrecht.nl

Club3voor12 Utrecht brengt een programma met Cut in the Hill Gang (VS), de nieuwe band van Soledad Brother Johnny Walker. Ook met de Utrechtse singer-songwriter Bart van der Lee, hiphop van Kapabel en electrodance van Royal Bastards.