Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Milieu en natuur

Zolang het maar intensief is

Beide onderwerpen kwamen in het vragenuurtje aan de orde, dus logisch dat ik ze in de slaperigheid die me overviel bij het beluisteren van de bewindspersonen (‘zoals ik bij herhaling heb aangegeven, mevrouw de voorzitter’) door mekaar begon te halen. Wat is op de eeuwigheid trouwens helemaal het verschil tussen intensieve veehouderij en de intensieve belangstelling van roomse herders voor roomse kinderen?

Met hetzelfde wantrouwen als waarmee ik minister Verburg hoorde aangeven dat ze in Brabant inmiddels de diervriendelijkste, de gezondste, de gevaccineerdste en de duurzaamste megastallen ter wereld had ingericht, luisterde ik naar haar collega Rouvoet die aangaf dat hij geen reden ziet om de rijksrecherche op religieuze rusthuizen af te sturen en de laatste misbruikers van hun bed te lichten; hij wil eerst Deetman afwachten.

Maar wat onderzoekt Deetman eigenlijk, en als hij z’n bevindingen aan Benedictus XVI heeft aangeboden, wat doet die er dan mee? Gaan er dan eindelijk bejaarde katholieke koppen rollen? Vallen er kerken en kathedralen om, zoals we een paar jaar geleden banken hebben zien omvallen waar ook heel intensief veel slechte dingen waren verzonnen en uitgevoerd? En hoeveel werk uit het Vaticaans Museum moet de paus door Sotheby laten veilen om de totale letselschade te kunnen betalen? Dat wil ik allemaal graag nog zelf meemaken.

Rouvoet gaf telkens aan dat hij eerst nog wilde nagaan welke jongetjes indertijd door de Nederlandse kinderbescherming iets te argeloos in paapse handen waren gespeeld – alsof hij andere Nederlandse kinderen die, verdorie nog an toe toch ook Nederlandse kinderen zijn, wil uitsluiten. En die man was in Nederland hoofd van een departement voor Jeugd en Gezin! Deed er in Den Haag blijkbaar weinig toe.

Heeft u op www.qkoortsinnederland.nl de riskante vijfkilometerzones in Noord-Brabant bestudeerd? Dan zou ik als minister van Binnenlandse Zaken m’n demissionaire kabinetsgenoten van Landbouw en Volksgezondheid onmiddellijk hebben overruled met het bevel om per heden alle menselijke bewoners van de provincie te evacueren. ‘Er zijn nog nooit zoveel Q-koortsbacteriën in het milieu terechtgekomen’, moest Roel Coutinho toegeven, ‘en de komende tijd is het onzeker hoe de situatie zich zal ontwikkelen’. Sinds het begin van 2010 hebben al weer 52 mensen de koorts gekregen. Drie zijn er overleden. Lijkt me dus geen thema dat iemand in de Tweede Kamer ooit ‘controversieel’ zou durven te verklaren...

Maar Gerda blijft nog altijd iets sentimenteels houden over geitjes in de knop gebroken. Zelf heb ik altijd aangegeven een paar geiten op de boerderij wel leuk te vinden, zeker voor mensen die nog traumatische jeugdherinneringen aan Rome moeten verwerken. Twintig is wat veel. Maar Gerda Verburg neemt steeds intensievere veehouders in bescherming die er een kilometer stal bijbouwden om er nog vijftigduizend extra in te kunnen bergen. Het heeft lang geduurd voor we in Nederland in de gaten kregen dat ons onderwijs doodziek werd van fabrieken voor meer dan een paar duizend scholieren. ‘Dan nog maar eens met geiten en varkens proberen’, moet iemand gedacht hebben toen ze de kleine klas hadden uitgevonden. En ja, hoor – een heel gewest doodziek, nog gezwegen van de toeristen die hun tweede huisje in Frankrijk wilden bezoeken, en voor de zekerheid de Autobahn naar Basel, en dan de route via Liechtenstein naar Lyon moesten nemen.

In NRC Handelsblad las ik nog dat inmiddels ook een derde voormalige broeder van de orde der salesianen heeft opgebiecht dat hij begin jaren zestig ‘meerdere minderjarige jongens’ heeft misbruikt in het internaat Don Rua in ’s Heerenberg. Verdachte is nog pas 68 – die was dus zelf nog maar kort tevoren aan allerlei borsten en billen gedrukt, en wist nog precies hoe het moest. Zelf geef ik vaak aan dat weinig vrijetijdsbestedingen het redden zonder leerschool en traditie.

jan blokker