Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Economie

Woekerpolis compensatie

Deelnemers die in het verleden te hoge kosten hebben betaald voor beleggingspensioenen krijgen van de Nederlandse verzekeraars compensatie. Deze trekken hiervoor ongeveer 200 miljoen euro uit. Dat heeft het Verbond van Verzekeraars gisteren bekendgemaakt. Ongeveer 100.000 mensen komen volgens de brancheorganisatie voor de regeling in aanmerking. Beleggingspensioenen, later ook wel bekend als woekerpensioenen, waren in de jaren negentig in opkomst. Deelnemers gingen echter door de beurscrashes het schip in. De norm bepaalt dat de kosten voor bestaande contracten maximaal 1,5 procent van het belegd vermogen en 9,5 procent van de premie mogen zijn. In het verleden was het niet altijd duidelijk welk deel van de premie naar de pensioenopbouw ging en welk deel naar advies- en uitvoeringskosten. Vanaf dit jaar krijgen deelnemers aan een beleggingspensioen bovendien een gedetailleerd overzicht van kosten, risicopremies en het resultaat. (ANP)