Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Wijze les doet wrat verdwijnen

Nanny McPhee and the Big Bang. Regie: Susanna White. Met: Emma Thompson, Maggie Gyllenhaal, Maggie Smith.In: 100 bioscopen. ***

Net nu de musical Mary Poppins weer met veel succes wordt opgevoerd, keert ook een andere gouvernante terug: Nanny McPhee. Vier jaar geleden speelde Emma Thompson haar en nu beleeft ze een tweede avontuur die zowel in een nagesynchroniseerde als in de originele versie te zien is. Evenals Mary Poppins beschikt Nanny McPhee over magische krachten. Ze mag dan veel lelijker zijn dan Mary Poppins, elke keer als de koters die ze onder haar hoede neemt een wijze les leren, verdwijnt er een van haar karakteristieke en zeer in het oog springende gezichtskenmerken: een wrat met een haar erin, een wipneus of een Theo & Thea-tand.

In Nanny McPhee and the Big Bang komt ze terecht op de boerderij van mevrouw Green. Haar man vecht in de oorlog en haar drie kinderen maken er een zootje van. Het wordt nog erger als er een zeer aanstellerig neefje en nichtje komen logeren. Londen wordt gebombardeerd, dus het platteland is veel veiliger voor ze. Door hun verwende houding krijgen ze meteen ruzie met het kroost van mevrouw Green. Tijd dus voor Nanny McPhee om orde op zaken te stellen en iedereen vijf tijdloze lesjes te leren: niet vechten, alles delen, elkaar helpen, samenwerken en vertrouwen hebben.

Het eerste deel van de film is nogal flauw en wisselvallig, maar met de komst van Nanny krijgt de film vertrouwen in zijn eigen toon en wordt het aangenaam om naar de avonturen van het hele gezin te kijken. In het laatste deel zit ook een leuke gastrol van Ralph Fiennes als een generaal die vergeten is hoe van zijn zoontje te houden.