Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

VS erkennen rol in drugsoorlog

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, heeft toegegeven dat de Verenigde Staten medeverantwoordelijk zijn voor de drugsoorlog in buurland Mexico. Clinton heeft de Mexicaanse regering langdurige steun toegezegd in de bestrijding van de drugskartels en zal op korte termijn een nieuw anti-drugsbeleid bekendmaken.

„Ja, we erkennen onze verantwoordelijkheid”, zo zei Clinton, na afloop van een topoverleg met Mexicaanse regeringsfunctionarissen. „We weten dat de vraag naar drugs deze illegale handel stimuleert en dat de wapenverkoop in de VS bijdraagt aan het geweld hier in Mexico.”

Tijdens het overleg werd Clinton vergezeld door de minister van Defensie, Robert Gates, en Amerika’s hoogste militair, admiraal Mike Mullen. Een delegatie „van deze statuur” moest de Mexicaanse regering overtuigen van de oprechte betrokkenheid van de Verenigde Staten, zo zei een Pentagon-woordvoerder.

Het nieuwe drugsbeleid van de VS zal zich richten op het terugdringen van de vraag naar drugs. Ook wil de Amerikaanse regering de strijd opvoeren tegen de Mexicaanse drugskartels die rond de grens opereren.

„Het lijdt geen twijfel dat zij onze beide regeringen aanvallen”, zo zei Clinton. Hierbij verwees zij naar de recente moordaanslag op twee Amerikanen en een Mexicaan met banden met het Amerikaanse consulaat in grensstad Ciudad Juárez, vermoedelijk door leden van een drugskartel.

Sinds de Mexicaanse president Felipe Calderón de drugskartels bij zijn aantreden in 2006 de oorlog verklaarde, zijn in het geweld ongeveer 17.900 mensen om het leven gekomen.

In 2008 heeft de regering-Bush Mexico 1,3 miljard dollar (1 miljard euro) steun toegezegd in het kader van het ‘Mérida Initiatief’. Tot op heden hebben de VS 128 miljoen dollar (95 miljoen euro) gegeven. (AP, BBC)