Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Voorkeur Radio, televisie en internet

actualiteiten

EénVandaag. Verslag over twee nieuwe politieke partijen die willen dat elke vraag en elk wetsvoorstel via internet aan de Nederlandse kiezers worden voorgelegd. Ned.1, 18.15-18.40u.

Netwerk. Reportage over Theodoor C., een Nederlandse wapenhandelaar die meer dan tien jaar geleden in Italië werd veroordeeld voor de levering van bazooka’s aan de maffia. Hij vluchtte na zijn vonnis naar Nederland en werd deze week gearresteerd. Ned.2, 20.25-20.55u.

Nova/Den Haag vandaag. Reportage over de bijkomende kosten voor geitenhouders na de ‘ruimingen’. Ned.2, 22.15-23.00u.

praatprogramma

De wereld draait door. Muziekkenner Leo Blokhuis en actrice Annette Malherbe over de film Nowhere Boy die de jeugd van John Lennon toont, dichter Nico Dijkshoorn, tafelheer Beau van Erven Dorens. Ned.2, 19.30-20.19u.

Pauw & Witteman. André Rieu toont zijn nieuwe cd, Leontien van Moorsel en Michael Boogerd praten over activiteiten rond de start van de Tour de France deze zomer in Rotterdam. Ned.2, 23.00-23.55u.

informatief

Geluk in uitvoering. Jack Valkering volgt mensen die worstelen met hun verlangen naar geluk. Afl.: Soldaten huilen niet. Oorlogsveteraan Stefan voelde niets toen hij zijn eigen kind in zijn armen had. Terug uit de oorlog in voormalig Joegoslavië kon hij niet loskomen van hetgeen hij gezien had: de massagraven, kinderen die op mijnen liepen. Hij heeft grote moeite zijn draai in de burgermaatschappij te vinden. Hij verloor zijn baan, zijn gezin en raakte verslaafd aan heroïne. Met pijn en moeite krabbelt hij weer op. Ned.2,19.25-19.55u.

Labyrint. Populair wetenschappelijk programma. Afl.: Gelukkig zijn, dat willen we allemaal. Iedereen wil gelukkig zijn. Tijdschriften, televisieprogramma’s en cursussen overladen de lezer met tips voor een plezierig leven. Heeft dat zin? Met bijdragen van o.a. Meike Bartels (biologische psychologie) en geneticus Frank Baas, die denken dat geluk in de genen zit, en ethicus Martin van Hees die stelt dat streven naar geluk geen zin heeft. Ned.2, 20.55-21.30u.

documentaire

The Reckoning. Documentaire van Pamela Yates, Paco de Onis en Peter Kinoy over de moeizame eerste jaren van het Strafhof in Den Haag, de eerste permanente rechtbank die individuen kan vervolgen wegens misdaden tegen de menselijkheid, oorlogsmisdaden en genocide. Ned.2, 23.45-0.40u.

cultuur

Opium. Cornald Maas praat met acteur Aart Staartjes en schilder Jasper Krabbé over de expositie van de schilderijen van Kamagurka, (Luc Zeebroek), ook bekend van zijn cartoons in NRC Handelsblad. Aandacht voor de film Nowhere boy en Brigitte Kaandorp bespreekt het allereerste solostudioalbum van de 65-jarige Freek de Jonge, Van A naar Z. Ned.2, 21.30-22.00u.

Wreed geluk: Claus, Vlaanderen en de liefde. Filmportret uit 2009 van Hugo Claus door John Albert Jansen. De documentaire gaat op zoek naar de ‘veelkantige’ persoonlijkheid van Claus aan de hand van zijn gedichten en door middel van gesprekken met een aantal van zijn vroegere kompanen. Met medewerking van Fred Bervoets, Jan Decleir, Roger Raveel, Odo Claus, Jef Geeraerts, Pjeroo Roobjee, Guido Lauwaert, Absynthe Minded, Douce Ambiance. Canvas, 22.40-23.35u.

sport

KNVB Beker: Feyenoord-FC Twente. Rechtstreeks verslag van de wedstrijd in de halve finales. Aanvang van de wedstrijd 20.45u. RTL 7, 20.30-23.00u.