Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Voetbal

Voor de microfoon is Van Bommel de beste

Mark van Bommel is de duidelijkst sprekende voetballer van het Nederlands elftal en krijgt daarom de Duidelijketaalprijs 2010, zo hebben medewerkers van het Taalcentrum van de Vrije Universiteit in Amsterdam besloten.

De aanvoerder van Bayern München liet Ajacied Demy de Zeeuw en HSV-spits Ruud van Nistelrooy achter zich. De VU-onderzoekers menen dat Van Bommel het meest overtuigend argumenteert, een goed ontwikkelde taaltechniek heeft en een goed gevoel voor de context waarin hij geïnterviewd wordt. „Van Bommel komt ontspannen en assertief over en toont zich bovendien bewust van zijn publiek”, beweren de wetenschappers. Zij kunnen hem niet betrappen op „uitgekauwd voetbaljargon”. Het valt hen ook op dat Van Bommel zijn analyse al klaar heeft op het moment dat hij van het veld stapt.

De onderzoekers analyseerden de ‘redenaarskunsten’ van 26 internationals aan de hand van minimaal drie interviews voor de televisie. De spelers kregen punten voor onder meer spreektempo, intonatie, verstaanbaarheid en argumentatie. Taalfouten kostten hun punten, evenals het gebruik van clichés en vakjargon.

De Duidelijketaalprijs werd vorig jaar gewonnen door D66-leider Alexander Pechtold. (ANP)