Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

Verdachte 600 martelingen tijdens Vuile Oorlog vast

In Argentinië is Carlos Galián gearresteerd, die verdacht wordt van marteling van, en misdaden tegen zeker zeshonderd mensen tijdens de militaire dictatuur (1976-1983). Dat heeft de Argentijnse justitie gisteren bekendgemaakt.

De 64-jarige Galián, alias ‘Pedro Bolita’, is beschuldigd van mensenrechtenschendingen tijdens zijn dienstverband (1976-1978) aan de ESMA, een opleidingscentrum van de marine waar tijdens de dictatuur circa 5.000 dissidenten hebben vastgezeten.

Galián wordt tevens verdacht van medewerking aan ‘doodsvluchten’, waarbij politieke gevangen verdoofd boven zee uit vliegtuigen werden gegooid. Ook gevangenen die in ESMA zaten zijn op deze wijze gedood.

In Buenos Aires heeft sinds eind vorig jaar het grote ESMA-proces plaats tegen negentien militairen die worden verdacht van schendingen van de mensenrechten. Oud-kapitein Jorge Acosta, ‘de Tijger’, bekende vorige week als eerste van de beklaagden betrokkenheid bij marteling en het vermoorden van politieke gevangenen.

Tijdens de zogenoemde Vuile Oorlog in Argentinië, onder het regime van onder meer Jorge Rafael Videla, zijn mogelijk 30.000 slachtoffers gevallen. (AFP)