Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Verkiezingen

Suu Kyi wil boycot van verkiezingen

De Birmese oppositieleider Aung San Suu Kyi vindt dat haar partij moet afzien van deelname aan de verkiezingen later dit jaar. De kieswetten die het militaire bewind de afgelopen weken heeft gepubliceerd, zijn volgens haar onrechtvaardig.

De NLD „zou niet eens moeten denken aan deelname”, heeft ze volgens haar advocaat Nyan Win gezegd. Al zegt Suu Kyi wel dat de beslissing niet aan haar is. De Nationale Liga voor Democratie (NLD) zal volgende week formeel besluiten over deelname. Maar de kans is miniem dat de leden een ander standpunt zullen innemen dan hun boegbeeld.

Als de NLD niet meedoet, neemt ze het risico verder gemarginaliseerd te worden dan nu al het geval is. Als partijen zich niet registreren voor de verkiezingen, mogen ze niet blijven bestaan. Daarmee verliezen ze het recht om partijkantoren te hebben en zich politiek te manifesteren. De NLD is volgens veel Birmezen de enige oppositiepartij die kans zou hebben veel stemmen te trekken, mits de verkiezingen zelf eerlijk verlopen.

Deelname zou betekenen dat de NLD Suu Kyi en andere partijleiders uit de Liga moet zetten. Volgens een van de nieuwe kieswetten mogen mensen die zijn veroordeeld niet lid zijn van een politieke partij. Suu Kyi werd afgelopen zomer opnieuw veroordeeld tot anderhalf jaar huisarrest, voor het ongeoorloofd ontvangen van een bezoeker. In de aanloop naar de verkiezingen is de oppositie als geheel verdeeld. Aan de ene kant staan pragmatici die vinden dat het beter is om mee te doen, hoe slecht de voorwaarden ook zijn. Zo hebben de nieuw opgerichte Democratische Partij en verschillende etnische groeperingen al aangekondigd mee te doen. Aan de andere kant staan de principiëlen, zoals veel NLD-leden en activisten in ballingschap. Zij vrezen dat deelname het militair bewind de kans geeft om de eigen macht te legitimeren.